Zračne snage sudjelovale u gašenju požara kod Šibenika

Photo: HRZ/M. Karačić i Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije

DOBRI DOLAC/ZATON – Jedan Canadair CL-415 i dva Airtractora AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH sudjelovali su u nedjelju, 21. srpnja  2019. godine u popodnevnim satima u akciji gašenja požara na području Dobri Dolac-Zaton kod Šibenika u Šibensko-kninskoj županiji.

Prema prvim podacima s terena, izgorjelo je oko 10 hektara trave, niskog raslinja i borove šume. Požar kojeg je gasilo 33 vatrogasaca, lokaliziran je oko 18.20 sati, doznajemo iz Županijskog centra 112.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (17. lipnja) zaključno s 20. srpnja 2019. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 12 požara (sedam u Šibensko-kninskoj te po jedan u Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji).

Photo: Photo: HRZ/M. Karačić i Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije

Uz gašenje požara, provedeno je i 10 protupožarnih izviđanja s avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 65 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 1800 tona vode.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizična za izbijanje požara tim besposadnih zrakoplovnih sustava “Orbiter 3B”, bio je angažiran 11 puta.

D.G.