Hrvatska nabavlja dva plovila za nadzor morskog ribarstva

Foto: Screenshot / Ilustracija

SPLIT – U vojarni „Admiral flote Sveto Letica-Barba“ u Splitu sutra će se svečano potpisati nekoliko važnih sporazuma između Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i Ministarstvom poljoprivrede.

Tom će prigodom biti potpisani Sporazum o nabavi dva plovila za nadzor morskog ribarstva, Sporazum o utvrđivanju uvjeta za stjecanje i obnovu svjedodžbi o osposobljenosti temeljem plovidbene službe ostvarene na ratnim brodovima Hrvatske ratne mornarice i brodovima Obalne straže RH te Sporazum o zajedničkoj suradnji u provedbi sporazuma o privremenom prijenosu imovine Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA) na brigu Republike Hrvatske.

Sporazume će potpisati potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, najavljuju iz Ministarstva obrane.

Već smo pisali da je Ministarstvo poljoprivrede putem ribarskog EU fonda sufinanciralo i nabavilo najmoderniju opremu za nadzor i kontrolu ribarenja i teritorijalnog mora. Riječ je o investiciji od 72 milijuna kuna koja uz besposadni zrakoplovni sustav (6 dronova) obuhvaća  i dva brza plovila, nove motore za starija plovila ribarske inspekcije, 24 službena vozila, ali i stereskopske kamere za mjerenje veličine tuna, elektorničke očevidnike za plovila te računalnu opremu.

D.G.