Zadarska klapa Munita trijumfirala na “Večerima dalmatinske pisme” u Kaštelima

KAŠTEL KAMBELOVAC – Zadarska klapa Munita okitila se sa čak pet (!) nagrada na sinoć održanom festivalu “Večeri dalmatinske pisme 2019.¨”  za svoju pjesmu “Vratit će se naša dica” koju smo u utorak predstavili u rubrici Morska pisma na našem portalu. 

Munita je zaslužila prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda, kaštelanska ju je publika nagradila drugom nagradom, dobila je i nagradu festivalskog orkestra te nagradu za najbolju izvedbu, a prema riječima organizatora dosad nezabilježenu nisku nagrada u 21 godinu trajanja festivala zaokružila je i nagradom portala “Dalmacija danas“.

Među ostalima, od publike su još nagrađeni su i klapa “Sveti Jeronim” i klapa Spalatos, a od stručnog žirija djevojke iz klapa “Neverin” i “Fjoret”.

Klapa je posebno ponosna na činjenicu da je autor glazbe i teksta član klape Vjekoslav Šuljić, a on posljednjih nekoliko godina potpisuje sve Munitine uspješne skladbe. Lani su također nagrađeni na ovom festivalu, za svoju pjesmu “Svako lito” dobili su treću nagradu stručnog žirija i, kao i ove godine, nagradu za najbolju izvedbu, čime su dvije godine za redom potvrdili visoku razinu interpretacije u konkurenciji sjajnih klapa.

PROČITAJTE JOŠ: “Vratit će se naša dica” – Emotivna pjesma o surovoj realnosti i masovnom odlasku naših ljudi

“Vratit će se naša dica” progovara o aktualnom trenutku, u kojem smo suočeni sa masovnim odlaskom naših ljudi. Tu surovu realnost posebno teško i već jako dugo proživljavaju naši otočani, pa je upravo slika opustjelog školja nadahnula autora da sklada pjesmu koja, osim tuge i sjete, ipak nosi i poruku nade – nade u povratak. Pjesma je nekoliko dana prije festivala predstavljena javnosti, a snimljen je i atraktivan glazbeni spot. Članovi se klape nadaju da će pjesma naći put do slušatelja i radijskog etera jer su reakcije za sada vrlo pozitivne, a svi ističu emotivnu poruku koju pjesma nosi u sebi.

Munita je peteročlana zadarska klapa čiji sastav čine Hrvoje Rančić (prvi tenor), Marko Žorž (drugi tenor), Vjekoslav Šuljić (bariton), Marko Vidučić (prvi bas) i Matej Sikirić (drugi bas). Desila se tako uistinu rijetka situacija da su na istom festivalu svi članovi klape bili u prilici preuzeti po jednu nagradu.

Zanimljiva je i činjenica da je Munita samo večer prije imala priliku po treći put za redom nastupiti u finalnoj večeri prestižnog Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, a već danas (u ponedjeljak 22.srpnja) održati će koncert na Narodnom trgu u Zadru, s početkom u 21 sat.

Klapi Munita iskrene čestitke na doista zasluženim nagradama, a doista dirljiv i iskren tekst pjesme pročitajte u nastavku, dok uživate u nostalgičnim notama.

VRATIT ĆE SE NAŠA DICA

Kala nam je prazna, pust je školj

Usidren na mrtvom vezu čeka brod

Dopire iz crkve Oče naš

Prazne školske klupe, kasni sat

 

Neki novi grad je sada dom

Ali pravi dom je tako daleko

Neka nova lica sad su tu

Uspomena s njima nemaju

 

Uvik iste snove snivaju

Da sa starim društvom zoru čekaju

Ocu majci reći laku noć

Sestru, brata, zagrliti doć’

 

Vratit će se naša dica

Oni samo prate svoje snove

Vratit će se naši ljudi

Svakog dana srce domu zove

Vratit će se naša dica

Dici svojoj ostaviti more

Nema šoldi koji mogu kupit

Osmijeh taj kad čovik je na svome

J.G.