Obnovljena stara dubrovačka Peskarija iz 19. stoljeća

Photo: Grad Dubrovnik

DUBROVNIK – Nakon šest godina otvorena je obnovljena ribarnica na Peskariji u Starom gradu. Radi se o ribarnici izgrađenoj u 19. stoljeću u starom dubrovačkom portu, a u obnovu je uloženo 207 tisuća kuna. Dubrovački gradonačelnik Mato Franković poručio je da je uređenjem ribarnice vraćena još jedna bitna sastavnica života u povijesnoj jezgri Dubrovnika.

Ribarnica je sve do potresa 1979. godine služila svojoj svrsi, a onda je prenamijenjena u skladište građevinskog materijala. Krov je popravljen 1990. godine, no ponovno je nastradala u Domovinskom ratu.

– Iznimna mi je čast danas prisustvovati vraćanju još jednog elementa života u gradu, u sami Grad. Prije šest godina netko je ugasio svijetlo, zatvorio vrata i rekao adio Peskariji. Danas se možda činilo nemogućim postići minimalno tehničke uvjete i možda se razmišljalo da nije bitno. No, bitno je, jer upravo ova Peskarija označava identitet grada – poručio je gradonačelnik Mato Franković, dodajući kako je jednako važno i što je u povijesnu gradsku jezgru vraćena cvjećarnica te se održao kamenotesarski obrt.

– Bitno je da tradicijski obrti budu u Gradu, da žive u Gradu i da žive sa svojim Gradom. U konačnici ako sve urbane elemente izgubimo, onda ćemo izgubiti i ljude. Oni su ipak najveća i najvažnija vrijednost našeg Grada. – zaključio je gradonačelnik Franković.

Direktor Tomislav Tabak je rekao da je ovaj projekt mali ali vrlo zahtjevan jer je rađen u skladu sa svim konzervatorskim uputama i uputama o trgovini hrane po najvišim standardima.

– Šest godina peskarija nije radila i bila je ruglo. Objeručke sam prihvatio ideju ribara o obnovi, premda nisam znao koji nas sve problemi čekaju. U suradnji s konzervatorima i inspektoratom kroz šest mjeseci smo ostvarili tu ideju. Sada ribari mogu svoj ulov prodavati na zakonit način u ribarnici koja postoji već 200 godina. Zato se prije svega želim zahvaliti arhitektonskom uredu Proto-Arch, izvođaču i cijelom Konzervatorskom odjelu te Odjelu za sanitarnu inspekciju s kojim smo tijekom šest mjeseci prolazili detaljno svaki dio ove ribarnice. Na zadovoljstvo građana otvorili smo Peskariju – kazao je Tabak te naglasio da mu je ovo najdraži projekt otkad je direktor Sanitata.

I.B.