Kanaderi gase požar na otoku Molatu

Foto: HRZ/M. Karačić

MOLAT – Dva Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućena su u srijedu, 24. srpnja  2019. godine u akciju gašenja požara na području uvale Žorljevica na otoku Molatu u Zadarskoj  županiji.

Na inače nepristupačnom terenu odmah su izašli vatrogasci DVD-a Molat, vatrogasci JVP Zadar i državne interventne službe, koji su na Molat upućeni vatrogasnim gliserom.

Photo: HRZ/M. Karačić

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (17. lipnja) zaključno s 23. srpnja 2019. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 16 požara  (10 u Šibensko-kninskoj te po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji).

Uz gašenje požara, provedeno je i 12 protupožarnih izviđanja s avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne protupožarne snage ostvarile 502 leta, 93 sata naleta, pri čemu je izbačeno oko 2400 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i osam tona vode i opreme do požarišta.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizična za izbijanje požara, tim besposadnih zrakoplovnih sustava “Orbiter 3B”, bio je angažiran 12 puta.

D.G.