ISPRAVLJENA NEPRAVDA Vojni pomorci izjednačeni u statusu s civilnim pomorstvom

Photo: Arhiva/MORH | T. Brandt

Kako smo izvijestili u utorak, Ministarstvo obrane potpisalo sporazum s Ministarstvom prometa, pomorstva i infrastrukture kojim se regulira status pomoraca u sklopu Oružanih snaga, no ta vijest je pomalo prošla ispod medijskog radara jer se iza tako jedne naizgled protokolarne stvari krije ispravljanje višedesetljetne nepravde.

Do ovog tjedna ljudi koji su plovili na brodovima Hrvatske ratne mornarice nisu imali, formalno gledajući, niti sekunde prakse u plovidbi kad bi nakon vojne karijere došli u civilni brodski sektor, pojašnjava Splitski dnevnik.

Plastično kazano, mogli ste godinama biti zapovjednik Petra Krešimira Četvrtog, a kad bi nakon kraja vojne karijere došli na trajekt, sve bi morali raditi s dna i ispočetka.

Nakon višegodišnje pravne borbe pomorci u vojsci su sada došli na svoje, čitav dokument je reguliran prema Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers (STCW) iz 1978. godine, koja regulira zapravo sve što se tiče profesionalnog dijela pomorstva.

Photo: MORH / M. Čobanović

Neslužbeno se može saznati kako se ovaj put poslužilo i iskonskom ljudskom logikom, pa se zapravo jednostavno iskoristilo rješenja i drugih država koje su ova pitan ja riješila mnogo prije Hrvatske.

Vojni pomorci nisu u potpunosti izjednačeni s civilnim, to već spominjani STCW ni ne dopušta, tako da su priznati do ranga prvog časnika, čak i ako su bili zapovjednici vojnih brodova. I za plovne jedinice od preko 3.000 bruto registarskih tona svejedno moraju polagati ispite. Ali im stanje bar više nije tako da moraju kretati od nule.

Zanimljivo je da u civilnom sektoru nisu bili najzadovoljnijim ovim stremljenjima vojnih pomoraca, što je zapravo poprilično nekorektno s ljudske razine. Jasno je da nikome ne paše potencijalna konkurencija kroz nekoliko godina, ali bar bi oni koji su na moru trebali znati cijeniti kolege koje isto zarađuju na drugačijim brodovima taj kruh sa sedam kora.

Splitski dnevnik

PROČITAJTE JOŠ: JAČANJE POMORSKE SIGURNOSTI Potpisani sporazumi između triju ministarstava