Još nema traga Slovencu koji je pao s jet skija

PULA – U području nadzora sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Pula traje pomorska potraga za nestalim B.D. (rođen 1972. godine), državljanin Republike Slovenije. Iz MRCC Rijeka koordinirano traganje za nestalim pokrenuto je jučer, 25. srpnja u 18.15h, kada je zaprimljena dojava posredstvom Županijskog dojavnog centra 112 Pazin o nestanku muške osobe, nakon pada sa jet-skia na poziciji ispred mjesnog auto-kampa, nedaleko Vrsara, o čemu je odmah obaviještena nadležna LK Pula, Pomorska policija i OKC Policijske uprave Istarske, čiji službenici su angažirani u kopneno traganje, obalnim pojasom.

Prema dostupnim informacijama, nestali muškarac prije pada u more upravljao je sportsko – rekreativnim vodo-mlaznim plovilom (jet-ski), na kojemu je prevozio vlastito malodobno dijete, dok je drugo vlastito dijete vukao na plutajućem objektu na napuhavanje. Nestali muškarac upravljao je jet-skiem bez sigurnosnog prsluka (pronađen na jet-skiu) i to na relativno kratkoj udaljenosti iza motorne brodice, tip gliser, koji je u tom trenutku također vukao sličan objekt na napuhavanje, na kojemu se nalazilo osam osoba. U jednom trenutku, iz za sada nepoznatog razloga (pretpostavlja se prilikom prelaska preko brazde glisera), voditelj jet-skia pao je u more preko pramca jet-skia te mu se od tada gubi svaki trag, unatoč činjenici da su članovi posade glisera odmah započeli traganja na mjestu pada u more, vizualno i zaronom. Djeca koju je nestali muškarac prevozio, odnosno, vukao morem odmah su zbrinuti neozlijeđeni, ali u stanju šoka.

Dolaskom na poziciju nestanka službenici Lučke kapetanije Pula u suradnji sa Pomorskom policijom Pula započeli su površinsko traganje prema zadanom planu. Službenici LK Pula izvukli su jet-ski i gliser na obalu radi obavljanja očevida o uzrocima ove pomorske nesreće, odnosno, radi detaljnog pregleda s ciljem da se utvri da li se dogodio ikakav kontakt dva plovila u kritičnom trenutku, tijekom plovidbe.

Intenzivno traganje za nestalim muškarcem privremeno je obustavljeno sinoć u 22.00h, a nastavljeno je jutros, 26. srpnja u 04.55h, temeljem usuglašenog plana traganja, kojim su u akciju, uz već angažirane jedinice koje čine dvije spasilačke brodice LK Pula i jedna policijska, uključene i ronilačke skupine, sačinjene od pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Pula i profesionalnih ronilaca, a nastavno će se u ronilačku akciju u području traganja priključiti i pripadnici specijalne ronilačke postrojbe Ministarstva unutarnjih poslova, izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

D.G.