Katamaran Bišovo sa sto putnika dva sata plutao ispred Silbe, doznali smo što se dogodilo

Foto: Wikimedia

SILBA – Katamaran Bišovo koji plovi na relaciji Zadar – Mali Lošinj – Pula, oko dva sata je sa stotinjak putnika plutao pred Silbom. Kako doznajemo, uzrok je nevjerojatan – lijevi motor je usisao ribarsku mrežu nakon čega je došlo do pucanja hidraulike. 

– Prijavili su našem prometnom uredu i obalnoj agenciji da kasne zbog kvara na motoru. Pokušali su ga popravitil ali vraćaju se s putnicima za Zadar polako, na jednom motoru – rekao je za Morski.hr lučki kapetan na Silbi, Bogdan Lazarin.

– Pred ulaskom u luku Silba su lijevim hidro jettom (hidro potisnik) pokupili nekakvu mrežu pa je u povlačenju mora i naprezanju pukla hidraulična cijev. Posada je brzom reakcijom pogasila sustav, a nedugo potom je zapovjednik donio odluku da se vratimo u Zadar da dopunimo gorivo. Bit će nažalost kašnjenja ali to je viša sila. Nije pitanje novca ni održavanja nego nesretna okolnost. I ja sam osobno na katamaranu bio do 16 sati – rekao nam je Igor Lučić, voditelj sigurnosti i član uprave koncesionara na ovoj liniji, Catamaran Line d.o.o. Split u čijem je vlasništvu katamaran.

Kaže i da ovo nije prvi put, more je sve nečistije, a prošle godine su hidro potisnici koji usisavaju i ispuštaju more da bi se kretali (ovo plovilo nema propelere), usisali veliku krpu, pa se dogodila slična stvar.

I.B.