Dosadašnja upozorenja za toplinski val koji može djelovati na zdravlje sljedećih će dana sve više zamjenjivati ona za mjestimična olujna nevremena. Već danas, te osobito do kraja tjedna znatno se povećava vjerojatnost za pljuskove, grmljavinu, prolazno jak vjetar i tuču.

Mnogima neugodne, ali sasvim uobičajene pojave kada vlažniji zrak dođe na odviše zagrijanu podlogu nakon tjedan pa i više iznadprosječno toplih dana, štoviše – vrućih, i to u mnogim mjestima kao rijetko kada u ovom dijelu srpnja, piše HRT.

Osim na kopnu, gdje će nestabilnosti biti već u petak, osobito pozorni trebaju biti nautičari tijekom vikenda, posebice u nedjelju, kada im Josipa Kuzmić iz riječkog ureda Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a preporuča potražiti sigurna sidrišta i vezove.

Petak – pretežno sunčano i vruće, ali i nestabilno

U unutrašnjosti Istre je vrlo velika vjerojatnost pljuskova i grmljavine, mjestimice i olujnog nevremena, dok će uz more sjevernog Jadrana biti uglavnom suho pa i pretežno sunčano, poslijepodne uz jačanje juga, osobito na valovitijem otvorenome moru. Najniža temperatura zraka od 17 do 20 °C, uz more 22 do 26 °C, a najviša većinom između 30 i 33 °C.

I u Dalmaciji vruće te uz more sunčano, a u unutrašnjosti poslijepodnevni lokalni razvoji oblaka iz kojih su pljuskovi i grmljavina najvjerojatniji u pograničnom području. Vjetar slab, a more uglavnom malo valovito, temperature oko 25 °C.

Na jugu Hrvatske će biti stabilnije i sunčanije nego u sjevernijim krajevima, ali zbog nedostatka noćne i jutarnje bure te zbog danju prevladavajućeg vjetra s mora – u većini mjesta malo manje vruće nego prošlih dana, osobito na obali.

Od subote do ponedjeljka još nestabilnije, uz pad temperature

Za vikend će vrućina popuštati diljem Hrvatske pa će u prvom dijelu novoga tjedna u kopnenom području uglavnom izostati temperatura od 30 °C i viša. No, već za vikend će biti još nestabilnije nego u petak pa će osim povremenih mjestimičnih pljuskova i grmljavine biti i olujnih nevremena, vjerojatno najčešćih i najžešćih u nedjelju, osobito u zapadnim i južnim krajevima. Od utorka se pak ponovno povećava vjerojatnost sunčanijeg vremena.

Na većem dijelu Jadrana će najnestabilnije biti u drugom dijelu nedjelje i u ponedjeljak prijepodne. No, mjestimični pljuskovi i grmljavine, pa i izraženije, moguće su već u subotu, uglavnom na sjevernom dijelu. Jugo će u subotu biti sve češće i jače, a potkraj nedjelje će vjerojatno samo prolazno zapuhati bura i tramontana, većinom ne odviše jake.

HRT, DHMZ