Silovita nevera noćas pogodila Istru, na snazi upozorenje nautičarima za daljnje neverine

Photo: Daniel Pavlinović

Silovit neverin kojeg glavnina prognostičkih modela nije predvidjela noćas je iznenadio cijelu Istru i Kvarner. Zabilježena je obilna kiša, olujan nalet vjetra, ali i više od 8000 munja u samo 2 sata.

Približavanje olujnih sustava iz Italije o kojima smo ranije izvještavali, potaknuo je razvoj novih grmljavinskih sustava na moru sjevernog Jadrana, a zatim i formiranje kompaktne olujne linije. Grmljavinska linija sporo se približavala obali, tako da su nautičari imali nekoliko sati da se sklone na sigurno.

Zapuhao je prolazno jak vjetar, mjestimice s olujnim udarima, uglavnom jugozapadnjak. Naše meteorološke postaje na pulskom području zabilježile su najjače udare vjetra, postaja Veli Vrh izmjerila je 24 m/s ili 86 km/h, , piše Istramet.

Nakon Istre, olujni oblaci su se spustili preko Kvarnera do Zadra i zadarskih otoka.

Mjestimične nevere i udari juga

Za danas prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda u većini krajeva predviđaju  sunčano i vruće vrijeme. Poslijepodne nestabilno pa su uz pojačani razvoj oblaka u većem dijelu zemlje mogući lokalni pljuskovi s grmljavinom, a ponegdje mogu biti izraženiji.

Jadranu se sa sjeverozapada približava dolina s frontalnim sustavom, pa je za nautičare aktualno upozorenje na mjestimične nevere, a tijekom noći na nedjelju i mjestimične udare juga 35-45 čvorova.

I dalje će biti vruće vrijeme s najvišom dnevnom temperaturom zraka između 30 i 34 °C.

D.G.