VIDEO Ukrajina zaplijenila ruski tanker

Kao odgovor na zapljenu triju ukrajinskih brodova i uhićenje 24 mornara u studenom prošle godine, Ukrajina je ovaj put zaplijenila ruski tanker Nika Spirit koji je bio usidren u luci uz Dunav, u blizini Crnog mora. Slične “igre” otimanja brodova u posljednje vrijeme se odvijaju između Irana i Velike Britanije. 

I dok ukrajinska posada ostaje i dalje u ruskim zatvorima unatoč međunarodnoj osudi uhićenja prošle godine, rusko veleposlanstvo u Kijevu priopćilo je novinarima da se ruska posada broda vraća kući u Rusiju, iako Nika Spirit i dalje ostaje zaplijenjen, piše pomorski portal Splash247.

Ukrajinske sigurnosne snage koje su donijele odluku o zaplijeni, izjavile su da se Nika Spirit ranije zvao Neyma i da je prošle godine sudjelovao u blokiranju triju ukrajinskih brodova u Kerčanskom tjesnacu od strane sporne regije Krim, a vlasnici su očito promijenili ime u Nika Spirit kako bi izbjegli otkrivanje. Europska baza podataka Equasis navodi da je vlasnik plovila ruska tvrtka, Altomar Shipping.