Cijelu noć s vatrom se borilo 250 gasitelja, jutros ponovo gase kanaderi

Photo: Facebook / Vatrogasci - Oni su naši heroji

ŠIBENIK – Cijelu noć požar kod Dubrave gasilo je 200 vatrogasaca i 50 pripadnika Hrvatske vojeske Još uvijek se bore s buktinjom koja je planula jučer oko 13.30 sati i koju je gasilo sedam protupožarnih zrakoplova. 

Požar je donekle stavljen pod kontrolu, ali situacija je na požarištu oko Dubrave kod Šibenika još uvijek ozbiljna, kazao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik Volimir Milošević.

– Stanje je svakako bolje, ali s obzirom na nepristupačnost terena, jako jugo i gustu borovu šumu, postoji mogućnost da se požar opet proširi – kazao je Milošević jutros za ŠibenikIN.

– Na terenu će sve vatrogasci ostati do daljnjeg, a u pomoć su pozvani kolege iz unutrašnjosti Hrvatske koji bi trebali stići tijekom dana i zamijeniti naše dečke – rekao je Milošević.

Vatrogascima na terenu iz zraka otkako je svanulo pomažu dva kanadera, uz mogućnost da ih bude pozvano još.

Kuće u zaseocima Lugovići i Mihaljevići u Bilicimama, iz kojih su noćas bili evakuirani građani, su obranjene jakim naporima vatrogasaca, kao i svi ostali objekti kojima je prijetila vatra.

– Imali smo jednu djelomično nagorenu krovnu konstrukciju, ali kuću smo srećom uspjeli spasiti. Sve u svemu, iza nas je jako teška noć a ispred nas jako težak dan. Očekujemo kišu i dolazak kolega iz unutrašnjosti – kazao je zapovjendik JVP Šibenik Volimir Milošević.

On dodaje da je još uvijek prerano govoriti o površini koju je zahvatio najveći požar ove godine, ali prema prvim procjenama izgorjelo je između 800 i 900 hektara. Zbog gustog dima noćas je bio zatvoren promet dionicom autoceste između čvorova Vrpolje i Pirovac sve do 5 sati ujutro, piše ŠibenikIN.

Na temelju zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika u 6.00 sati na izvanrednu dislokaciju u Šibensko-kninsku županiju, Vatrogasna zajednica Karlovačke županije uputila je 24 vatrogasca sa osam vozila. VZG Karlovca uputila je 13 vatrogasaca, PVZ Ogulin sedam, VZG Duga Resa jednog i DVD Vojnić tri. Interventni vod VZ Karlovačke županije vodi zapovjednik smjene JVP grada Karlovca Denis Buturajac – piše N1.