MUP izdao detaljno priopćenje o požaru kod Šibenika: “Požar su gasila i 53 policajca”

ŠIBENIK – Ministarstvo unutarnjih poslova oko 13.00 sati je izdalo detaljno priopćenje o požaru koji je buknuo u Dubravi kod Šibenika, a koje prenosimo u cijelosti:

„Županijski centar 112 Šibenik primio je 27. srpnja u 13.38 sati dojavu o požaru na otvorenom prostoru kod crkve (Škugori) prema Južnoj Dubravi.

O istome je odmah obaviješten Županijski vatrogasni koordinator u 112 Šibenik, Operativno-komunikacijski centar Policijske uprave šibensko-kninske, Operativni centar Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, načelnik Stožera Civilne zaštite grada Šibenika te Operativno vatrogasno zapovjedništvo RH. Požar se naglo proširio zbog južnog vjetra koji je na mahove puhao oko 40 km/h.

U pripravnost je stavljen Stožer Civilne zaštite grada Šibenika, a naknadno i Stožer Civilne zaštite Općine Bilice.

Autocesta A1 bila je zatvorena za sav promet u oba smjera između čvorova Pirovac i Vrpolje (od 16.01 sati bila je zatvorena za promet između čvorova Šibenik i Vrpolje, naknadno prošireno neprometovanje između čvorova Skradin – Vrpolje i naposljetku između čvorova Pirovac i Vrpolje.) Naknadno je zatvorena i D33 (Šibenik – Knin), dionica od Tromilje do skretanja za Perković.

Požar je zaprijetio naseljima Rupići Gornji i Donji. Vatrogasci su uspjeli obraniti kuće.

Zbog požara na predjelu Dubrava (Šibenik) isključen je jedan 10 kV vod, jedan 110 kV vod i dva 220 kV električna voda.

Požar kod Šibenika, Dubrava, tijekom dana gasila su četiri Canadaira, tri Air Tractora, oko 120 vatrogasaca (lokalnih vatrogasnih snaga i Državnih vatrogasnih intervencijskih postrojbi Šibenik i Split) s 40-ak vozila i pripadnici Protupožarnih namjenski organiziranih snaga  Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) 50 vojnika s pet vozila.

Autocesta A1 otvorena je za sav promet u oba smjera u 18.40 sati.

Liječničku pomoć zatražili su jedan vatrogasac JVP Šibenik oko 20.20 sati udisanja dima i jedan vatrogasac DIP Split oko 22.20 sati zbog ozljede koljena. Medicinski su zbrinuti u OB Šibenik. Za sada nema dojava o drugim ozlijeđenim osobama ili o oštećivanju imovine.

U Uredu gradonačelnika  u 22 sata održan je sastanak Stožera civilne zaštite Grada Šibenika. Prenosimo zaključke:”Zbog opasnosti od požara koji je izbio na području Dubrave te se, potpomognut vjetrom, širi u nekoliko pravaca za sada nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništva. Požarom je obuhvaćeno oko 300 ha površine, no nisu zahvaćeni stambeni objekti. Na sastanku Stožera izložene su informacije o trenutnom stanju na terenu te su dogovorene mjere pripravnosti i daljnje operativne radnje, budući da se vremenske prilike koje pogoduju širenju požara, očekuju do daljnjega. Na terenu je trenutno oko 200 ljudi,  vatrogasaca šibenske  Javne vatrogasne postrojbe,  DVD-ova, Hrvatske vojske,  Državnih intervencijskih  postrojbi iz Zadra i Splita te Vatrogasnih zajednica Splitsko- dalmatinske i  Zadarske županije. 30-ak djelatnika PU Šibensko-kninske patrolira na terenu te se očekuje i pomoć iz Splitsko- dalmatinske policijske uprave. Noćas se očekuje dugotrajna borba s vatrom, no stupanj pripravnosti je na visokoj razini.”

Autocesta A1 ponovno je zatvorena je za sav promet između čvorova Pirovac i Vrpolje u oba smjera u 22.47 sati.

Načelnik Stožera CZ općine Bilice u 23.25 sati donio je odluku o evakuaciji stanovnika zaselaka Lugovići i Dulibići,  iz predostrožnosti, u Osnovnu školu u Bilicama. Evakuirano stanovništvo iz zaseoka Lugovići, Dulibići, Slavice (predio Bosuć), Podlukovnik i Jurasi na području općine Bilice, smješteno je kod rodbine ili u športskoj dvorani Osnovne škole Meterize u Šibeniku gdje je smješteno 15 domaćih i 25 stranih državljana o kojima brine Crveni križ Šibenik.

Tijekom noći organiziran je dolazak ispomoći vatrogasaca iz drugih županija, s područja Zadra, Karlovca, Zagreba i Krapine.

Jutros, 28. srpnja od šest sati u gašenje su se ponovno uključile zračne snage i to jedan Canadair i jedan AirTraktor koji su se u 8.10 sati povukli s požarišta zbog grmljavine i kiše.

U gašenje požara uključena su i 53 policijska službenika i to njih 28 temeljne policije, 23 interventne jedinice policije i dva kriminalističke policije. Od ukupnog broja angažiranih policijskih službeniika 15 ih je stiglo kao ispomoć iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske, dok su ostali policijski službenici iz Policijske uprave šibensko-kninske.

Tijekom prijepodneva požarište je obišao potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, u pratnji svojih suradnika pomoćnika ministra dr. sc. Damira Truta, zamjenika glavnog ravnatelja policije Josipa Ćelića i načelnika Policijske uprave šibensko-kninske Ivice Kostanića, zatim glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, šibensko-kninskog županijskog vatrogasnog zapovjednika Darka Dukića, zapovjednika JVP Šibenik Volimira Miloševića i drugih.”, stoji u priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova.

Podsjetimo, iz policije su nam prije sat vremena potvrdili da prikupljaju saznanja svih osoba koje mogu dati bilo kakve obavijesti o osobama koji mogu dovesti do korisnih spoznaja o okolnostima nastanka ovog požara.

– Apeliramo na građane da s takvim dojavama nazovu 112 i pomognu nam u istražnim radnjama – izjavila je za Morski.hr glasnogovornica šibenske policije Marica Kosor.

PROČITAJTE JOŠ: Policija sumnja u potpalu i moli građane: “Javite nam saznanja koja mogu biti korisna”

D.G.