OPASNO VRIJEME Proglašen crveni meteoalarm, višestruke pijavice na Krku, u Italiji ima poginulih

Foto: Daniel Pavlinović / Ilustracija

Najavljeno opasno grmljavinsko nevrijeme pogodilo u noći na nedjelju Jadran i područja uz njega. DHMZ je za Istru i Kvarner proglasio crveni meteoalarm, što označava po život opasno vrijeme, a za ostatak obale proglašen je narančasti alarm, što je tek nešto blaži oblik upozorenja. Na Krku su zabilježene višestruke pijavice, a nažalost u susjednoj Italiji je jedna djevojka izgubila život dok joj je snažan vjetar jednostavno prevrnuo automobil. 

Europski servis za meteorološka upozorenja ESTOFEX izdao je upozorenje drugog stupnja za sjevernu Italiju što je dijelom obuhvatilo i Istru i Kvarner.

https://www.facebook.com/danijelpalcicphotography/photos/a.846728168763173/1790194377749876/?type=3&theater

Olujno nevrijeme pogodilo je i dalmatinsko područje. Olujni vjetar nasukao je jedrilicu u Primoštenu, plima poplavila trogirsku rivu, a Šibenik Meteo javlja da je na šibenskom području do podneva izmjereno 500 munja nad sjevernim Jadranom.

Upozorenje za pomorce: Mjestimični udari juga, na otvorenom moru prolazno i jugozapadnog vjetra, 35-45, na južnom i dijelu srednjeg Jadrana kratkotrajno do 50 čvorova i moguće more 5. Mjestimice nevere.

Osim obilne kiše koja je jutros pala na Krku, kod Punta su se pojavile tri pijavice. Istramet javlja kako je sve zabilježila kamera uživo koju javno publicira TZ Punat na svojim stranicama. Tri pijavice su se velikom brzinom približavale obali, a iza pijavica uslijedio je nalet jakog vjetra uz intenzivnu kišu.

U iznenadnoj i snažnoj oluji koja je noćas zahvatila talijansku provinciju Lacij, poginula je 27-godišnja djevojka. Tamošnji mediji prenose da se od nevremena pokušala skloniti na obližnju benzinsku postaju, pa je njen automobil Smart, prevrnuo snažan vjetar. Osim djevojke, u Italiji se u vezu s olujom dovodi stradavanje 72-godišnjaka koji je nestao i sportaša kojeg je usred atletske utrke pogodio grom.

 

Početak idućeg tjedna donosi nam ipak stabilnije vrijeme uz dnevne temperature zraka oko 30 °C.

D.G.