VIDEO Posada helikoptera HRZ-a prevezla planinarsko sklonište na najviši hrvatski vrh

Foto: HRZ / M. Karačić

U jedinstvenoj akciji na nadmorskoj visini od 1831 metra još je jednom do izražaja došla vrhunska osposobljenost letačkih posada HRZ-a za najzahtjevnije zadaće te potvrda stalne spremnosti Hrvatske vojske u pružanju potpore lokalnoj zajednici i civilnim institucijama

Letačka posada Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) iz Divulja prevezla je u subotu, 27. srpnja 2019.  sklonište za planinare na najviši planinski vrh u Hrvatskoj, Sinjal na Dinari.

U jedinstvenoj akciji na nadmorskoj visini od 1831 metra još je jednom do izražaja došla vrhunska osposobljenost letačkih posada HRZ-a za najzahtjevnije zadaće te potvrda stalne spremnosti Hrvatske vojske u pružanju potpore lokalnoj zajednici i civilnim institucijama.

Foto: HRZ / M. Karačić

Kapetan posade helikoptera Mi-8 MTV1 natporučnik Marko Filipović-Grčić kazao je kako je akcija bila vrlo zahtjevna i složena.

– Najprije smo prevezli pripadnike Planinarske Udruge Dinaridi i Hrvatskog planinarskog društva Sinjal 1831 iz Kijeva na Sinjal te kasnije i građevinski materijal. Cijelo smo vrijeme praktički s jednim kotačem helikoptera bili oslonjeni na stijenu jer se tamo ne može sletjeti, a na kraju smo dopremili i planinsku kućicu za sklonište planinara – kazao je natporučnik Filipović-Grčić, zaključivši kakko je akcija zahtijevala visoku koordinaciju i koncentraciju te nadasve uvježbanost cijelog tima za tako zahtjevne zadaće:

– Sve je na kraju proteklo sigurno te smo s pogledom iz zraka i s poštovanjem ispratili najviši hrvatski vrh ispunjeni zadovoljstvom zbog još jedne uspješne letačke operacije.

Uz natporučnika Filipović-Grčića, u sastavu posade koja je provela tu iznimno zahtjevnu zadaću bili su i kopilot natporučnik Duje Voloder te tehničari letači stožerni narednik Dalibor Filipović i desetnik Branimir Šimunović.

I.B.