HGSS MAKARSKA Serija spašavanja stranaca s Biokova

Photo: HGSS Makarska

MAKARSKA – Hrvatska gorska služba spašavanja Makarska u nedjelju je imala pune ruke posla. Tek što su spasili troje mladih stranih državljana s Biokova, zove ih mladi Poljak u panici od snažnog nevremena na istoj planini. Krenuli su ponovno u spašavanje i pritom susreću i dvoje Čeha, mokre i pothlađene.

Na Biokovu zimski uvjeti u ljetnim mjesecima

Danas u 16:35 preko centra 112 Split dolazi dojava da se troje mladih stranih državljana izgubilo na Biokovu te da ih je uhvatilo jako grmljavinsko nevrijeme. Odmah po dojavi dvoje dežurnih spašavatelja u 16:40 sati uputilo se prema Bplanini i u kontaktu s Centrom 112 odredili pobližu lokaciju. U 17:05 sati dolaze do unesrećenih te ih nakon utopljavanja i okrjepe odvode do broda gdje su bili smješteni.

U samo par sati na Biokovu su se izmijenila četiri godišnja doba i po tko zna koji put pokazala svoju nepredvidivost i dokazala da može biti „klopka“ i usred ljetnih mjeseci, stoji u izvještaju makarskih HGSS-ovaca koji i ovaj put upozoravaju da se u planinu ne ide nepripremljen to jest da se navrijeme provjeri prognoza i ponese adekvatna oprema.

Nema predaha za spašavatelje

Netom nakon povratka u bazu dolazi nova dojava. Mladić, Poljski državljanin javlja preko centra 112 kako ga je na vrhu Biokova, Svetom Juri uhvatilo snažno nevrijeme te kako se u napadu panike boji za svoj život. Dežurni spašavatelji medu kojima i doktor Stanice Makarska odmah po dojavi izlaze na teren te kreću prema najvišem vrhu Biokova. U putu prema vrhu susreću dvoje Čeških državljanina mokre i pothlađene, utopljavaju ih i sjedaju u službeno vozilo. Po dojavi spašavatelji su kontaktirali dežurne djelatnike Odašiljača i veza koji se nalaze na tornju Sv. Jure, oni su pronašli unesrećenog mladića te ga utoplili u njihovoj zgradi. Nakon pregleda svi zajedno se spuštaju u bazu, u nadi da ćemo provesti mirnu noć, izvještava makarski HGSS.

D.G.