FOTO Golemi kruzeri blizanci prvi put istovremeno u Splitu

Foto: Damir Jerkov

SPLIT – Prvi put istovremeno u Splitu zatekli su se veliki kruzeri Celebrity. Infinity i Conestellation, svaki po 294 metra dužine.

Kompanija Celebrity Cruisers ima ukupno 15 brodova raznih veličina. U seriji brodova od 294 metra dužine su Celebtity Constellation, Celebrity Infinity, Celebrity Summit i Celebrity Millennium.  Svi su izgrađeni u francuskom brodogradilištu Saint Nazzaire, u periodu 2000-2002 godine. Administrator Facebook grupe “Putnički brodovi na Jadranu” Damir Jerkov vodi evidenciju o plovidbi upravo ovavkih brodova

– Posljednjih 3-4 godine koliko sam ih pratio, samo je Constellation plovio Sredozemljem i ulazio u Jadran. Imam nekih njegovih fotografija od prije 2 godine kad je dolazio zajedno s Costa Meditterranea, također 294 metarskim kruzerom. Od proljeća ove godine pridružio mu se i Celebrity Infinity, tako da na svojim kružnim putovanjima često dolaze i u naše luke, Dubrovnik, Split, Zadar i odnedavno Rijeku. Tek nedavno je stigao u Sredozemlje i to s daleke pacifičke obale SAD.

Negdje u ožujku, na planu putovanja uočio sam da bi 29. srpnja ove godine ova dva velika, lijepa kruzera trebala pristati u Splitu istovremeno, što se na kraju i dogodilo. Zapravo je to rijetkost, posebno u našim relativno malim lukama, da se tako dva velika broda iste kompanije nađu na istom mjestu. Koliko je meni poznato, ovo je za Split prvi put, a pitanje je kad će se opet poklopiti da se ovako dva velika kruzera iste kompanije u isto vrijeme vežu za splitske mule.

Pratio sam njihov dolazak preko internetskih aplikacija i napravio prve fotografije čim su se ukazali iza punte Čiova. Obzirom da je kiša padala s kraćim prekidima praktički čitav dan, nije mi bilo moguće snimiti nešto bolje i više, ali jako sam zadovoljan i s ovim što sam snimio.

Specifikacije samog broda iz te serije su dostupne OVDJE, a tu je isto tako, moguće pratiti i kretanje ovih i drugih kruzera. Tako sam došao do podatka da će nas već 09.svibnja 2020. godine posjetiti i njihov najnoviji, 306 metara dugačak Celebrity Edge, sagrađen u Saint Nazaire 2018. Još jedan podatak vezan uz ovu kompaniju i splitsku luku jest taj da je najveći putnički brod koji je ikad doplovio u Split, bio Celebrity Equinox, dug 317 metara o kojem također imam svoje fotografije i neke video zapise. Tom prigodom sam nazočio i snimio jedan sredovječni bračni par koji je zakasnio na isplovljenje. Pokušavali su na sve načine posadi skrenuti pozornost i privoliti ih da se vrate po njih, ali sve je ostalo samo na pokušaju. Brod je ipak otplovio sa svim njihovim stvarima a oni su ostali na vanjskom mulu razmišljajući kako doći do broda i svoje kabine – priča nam Damir Jerkov.

J.G.