FOTO U dvije akcije helikopterom spašene dvije planinarke

Foto: HRZ

SPLIT – Danas u 13h dežurna ekipa letača spašavatelja stacioniranih na SAR dežurstvu u Splitu dobila je dojavu o nesreći na Kamešnici. Jednoj planinarki iznenada je pozlilo pri vrhu Konj. Pet članova HGSS-a odmah su poletjeli helikopterom HRZ-a. Sletjeli su na nepristupačan teren blizu mjesta nesreće te planinarku ukrcali u helikopter nakon čega su je prevezli do ambulante u Sinju.

Nakon uspješne akcije na Kamešnici stigla je dojava o još jednoj nesreći iznad Omiša. Stranoj državljanki pozlilo je pri vrhu uspona strmog grebena po osiguranom putu (ferata). Ekipa od pet članova HGSS-a i posada HRZ-a izveli su kompleksnu i zahtjevnu akciju spašavanja sa strmog grebena.

Najprije je na opasno mjesto užetom spuštena liječnica HGSS-a. Dok je liječnica zbrinjavala unesrećenu i pripremala je za transport spašavatelji i posada su napravili krug helikopterom i spustili fiksirano uže na sami vrh grebena. Uz teške uvjete promijenjivog vjetra uspješno su zakačeni te na užetu ispod helikoptera prebačeni do obližnjeg stadiona nakon čega je unesrećena kolima HMP prevezena u bolnicu Firule.

Kapetan posade helikoptera Mi-8 MTV1 natporučnik Marko Filipović-Grčić kazao je kako je i ovoga puta do punog izražaja došla visoka spremnost i osposobljenost posada za brze, sigurne i uspješne akcije spašavanja.

– Druga je akcija bila dosta zahtjevnija. Morali smo prići jednom grebenu, a i vjetar je usložnjavao akciju. Uspjeli smo najprije spustili liječnicu iz tima Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS)  do unesrećene te smo ih nakon toga odvezli podvjesnim užetom za koje su bili pričvršćene alpinističkim prslucima do nogometnog igrališta u Omišu, gdje smo ih unijeli u helikopter i potom prevezli do KBC Split – opisao je tijek spašavanja inozemne turistkinje.

– Uvijek je lijepo sudjelovati u humanim akcijama. Čuti riječi zahvale od osoba kojima pomažemo je najljepša nagrada za sve plemenite misije koje činimo – poručio je natporučnik Filipović-Grčić koji je prije nekoliko dana sudjelovao i  u jedinstvenoj akciji prevoženja skloništa za planinare na najviši hrvatski vrh Sinjal na Dinari.

Od pokretanja do povratka u bazu cijela je akcija izvedena u manje od sat vremena.

D.G.