3 min. čitanja

Kad ne gleda Gospu, devastira obalu – Međugorska vidjelica izbetonirala plažu ispred kuće

Kad ne gleda Gospu, devastira obalu – Međugorska vidjelica izbetonirala plažu ispred kuće
Photo: Suzana Kačić Bartulović / Vidente Católica Mirjana Dragicevic Soldo Medjugorje 100% / Facebook

SUĆURAJ – Međugorskoj vidjelici Mirjani Dragičević-Soldo lakše je vidjeti Gospu nego koncesijsko odobrenje. Državne institucije djeluju tako da se ženi češće ukazuje Djevica Marija nego komunalni redari Općine Sućuraj ili Inspektorat. A zazivaju ih mještani da dođu, da vide što je Soldo od hvarske plaže napravila. Zovu, nije da nisu, šire ruke i srca gore imaju, iskreni su i skrušeni, samo što te molitve nikako da se usliše, piše Slobodna Dalmacija.

Novinari Slobodne ostali su zapanjeni devastatorskom čudu. Kažu, ipak ne kao Sućurani, koji su još ranije vidjeli kako je vidjelica pred svojom prekrasnom vilom u uvali Blace dala nasuti beton preko tisućljetnih stijena, a onda taj nered obložiti kamenim pločicama kakvima po njezinim Bijakovićima susjedi rade suhozide.

– Dala je betonirati i popločati plažu, a onda je još i potjerala Sućurane koji su se tu inače dolazili okupati. Devastira i radi privatnu plažu na devastiranom, a institucije ne reagiraju – svjedoči profesorica Suzana Kačić-Bartulović, koja je ovaj primjer uzurpacije pomorskog dobra ranije prijavila nadležnima.

Ona i njezina obitelj uporno ukazuju na prekomjerno betoniranje obale istočnog dijela Hvara, zbog čega se često nađu u problemima poput ovih:

– Moja prijava Lučkoj kapetaniji i Općini završila je na palmi usred parka. Ocu su mi razbili retrovizor i staklo, crtali grafite, zvali noću telefonom… Zgrožena sam devastacijom i postavljam pitanje zašto odgovorni okreću glavu od betonizacije obale i do kada misle prijetiti svima koji traže poštivanje zakona RH – pita se Suzana.

Državni inspektorata je najavio obići devastirano područje.

– Inspekcijski nadzor nad betoniranjem i popločanjem platoa u uvali Blace u Sućurju na otoku Hvaru bit će uvršten u plan inspekcijskog nadzora u idućem razdoblju – poručuju iz DIRH-a, piše Slobodna.

Inspekcija ne zna tko je to zabetonirao obalu ispred vile međugorske vidjelice

“Građevinska inspekcija Državnog inspektorata je po zaprimljenoj prijavi dana 25. 7. 2019. godine na lokaciji uvala Blaca na otoku Hvaru, općina Sućuraj, obavila inspekcijski nadzor. Na terenu nije nitko zatečen, već je utvrđeno da je na dijelu k.č. 1486/2 K.O. Sućuraj uz ulicu anagrafske oznake Ulica Blace, uz more izbetonirano sunčalište dim. 24,0 x 2,0 m, djelomično obloženo kamenim pločama”, stoji u odgovoru Državnog inspektorata Indexu.

Ministarstvo koje bi se trebao baviti zaštitom okoliša to nije ni osudilo

Index je danas poslao upit i Ministarstvu zaštite okoliša. No, oni to betoniranje nisu ni osudili, već su samo prebacili lopticu na Državni inspektorat.

“Stupanjem na snagu Zakona o Državnom inspektoratu (“Narodne novine” br. 115/18.), s danom 1. travnja 2019. godine, poslovi inspekcijskog nadzora u području zaštite okoliša, zaštite zraka, održivog gospodarenja otpadom, zaštite od svjetlosnog onečišćenja, upravljanja vodama, zaštite prirode, prekograničnog prometa i trgovine divljim vrstama, elektroenergetike, toplinarstva te istraživanja i eksploatacije ugljikovodika i geotermalnih voda za energetske svrhe, plinskog i naftnog sektora, prešli su u djelokrug Državnog inspektorata”, stoji u službenom odgovoru Ministarstva zaštite okoliša ministra Čorića, iz kojeg je razvidno da se ovim slučajem neće baviti.

Bez obzira na prebacivanje odgovornosti, Ministarstvo okoliša ni jednom riječju nije ni osudilo očiglednu devastaciju obale, zaključuje Index.

Mirjana Soldo: Prvi put čujem za to

Novinar 24sata stupio je u kontakt s Mirjanom Soldo. Kaže kako se “pravila da ne zna o čemu je riječ”. “Kakva kuća? Koja plaža? Kakvo betoniranje? Prvi put čujem za sve to, nije to istina i ne mislim se sada spuštati na tu razinu i to komentirati”, rekla mu je Mirjana Dragičević-Soldo. l 24sata dodaje kako činjenice govore drugačije.

Ipak činjenice govore drugačije.

Iz Odjela za pomorstvo i turizam Splitsko-dalmatinske županije za Slobodnu su rekli da osuđuju uništavanje prirode.

– Možemo potvrditi da nije riječ o koncesijskom odobrenju. Za uvalu Blaće, općina Sućuraj, otok Hvar do danas UO za turizam nije zaprimio nijednu prijavu, ni preko internetskog obrazaca niti direktno e-mailom ili poštom – kažu.

Dodaju da će prijavu proslijedili nadležnim institucijama: Lučkoj kapetaniji, Građevinskoj inspekciji, Inspekciji zaštite okoliša i Komunalnom redarstvu Općine Sućuraj, pišu 24sata.

Svakog 18. ožujka Mirjani se navodno ukazuje Gospa. Hoće li joj se građevinski inspektori ukazati prije tog, vidjet ćemo.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.