VIDEO Nevjerojatni prizori igre skupine dupina kod Bola na Braču

Foto: Screenshot / Lidija Šćepanović

BOL – Susresti dupine nije rijetkost u Jadranu. Ali opet kad ste u prilici doživjeti ovakvu igru, osjećate se privilegiranima. Jedna takva snimka stiže iz uvale Zli Dol kod Bola na Braču. 

U Jadranskom moru žive samo dvije vrste dupina – dobri dupin, (Tursiops truncatus) i pravi/obični dupin (Delphinus delphis).

Pravi/obični dupin je nekad živio u cijelom Jadranu. Danas ih možemo rijetko vidjeti u južnom Jadranu. U sjevenom dijelu gotovo ih i nema, pa je odjeknula vijest kad su istraživači u srpnju 2018. godine tijekom obilaska područja Parka prirode Telašćica na Dugom otoku zabilježili susret sa skupinom od preko 50 običnih dupina regionalno izumrlom vrstom.

Dobrog dupina još možemo naći u cijelom Jadranu. To je vrsta kojoj pripadaju svi najpoznatiji dupini; oni viđeni na televiziji – Flipper, Fa i Bee iz filma Dan dupina – i vecina onih koji izvode razne trikove u delfinarijima. To je ista ona vrsta kojoj se pripisuje čast spašavanja brodolomaca iz mora. To su oni poznati druželjubivi dupini (uz nekoliko izuzetaka drugih vrsta) o kojima pišu stari Grci, a koji i danas bez straha prilaze ljudima i ulaze u luke. To su oni dupini koji pomažu ribarima u ribolovu, tjerajući ribe u njihove mreže. Stoga stvarno nije čudno što im je hrvatsko ime dobri dupin!

Osim ova dva stanovnika Jadrana, u Jadranu ponekad možemo vidjeti i neke vrste pliskavica i kitova koji zalutaju iz Sredozemnog mora.

Hrvatsjka agencija za okoliš i prirodu detaljno navodi i što (ne) smijemo činiti ukoliko budemo u prilici susresti se s ovim prekrasnim sisavcima.

Pravila ponašanja prilikom susreta s dupinom ili kitom

  • Ne usmjeravati plovilo direktno prema opaženim životinjama.
  • Ukoliko im se želi približiti, potrebno je to učiniti polako, brzinom manjom od 5 čv (9 km/h), slijedeći paralelno smjer njihova kretanja te je potrebno izbjegavati nagle promjene smjera ili brzine.
  • Ne proizvoditi iznenadne zvukove motorom. Osigurati da je u krugu od 100 m od životinje samo jedno plovilo, a u krugu od 200 m ne više od tri plovila.
  • Ne ostajati u njihovoj blizini duže od 30 minuta.
  • Ukoliko se kod životinja primijete znakovi uznemirenosti ili se primijete majke s mladuncima, potrebno je odmah (promjenom smjera, bez ubrzavanja) napustiti područje susreta.
  • Područje susreta potrebno je napustiti usmjeravajući plovilo suprotno od pravca kretanja životinja, postupno ubrzavajući tek kad je plovilo udaljeno više od 200 m od dupina.
  • Zbog sigurnosti pojedinaca  i sigurnosti dupina ili kita ne plivati i ne roniti s njima, ne hraniti ih niti ih pokušavati dodirivati.
  • Ne bacati smeće u more i ne ostavljati isto na obali i plažama; dupini mogu slučajno progutati plastične vrećice što može uzrokovati njihovo ugibanje.
  • Svako namjerno uznemiravanje dupina ili kita potrebno je prijaviti Sektoru inspekcijskog nadzora zaštite prirode pri Upravi za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša i energetike i nadležnoj policiji.
  • Nalaz ozlijeđene, bolesne ili uginule životinje potrebno je dojaviti na broj 112 ili HAOP-u putem adrese e-pošte: vrste@haop.hr .

PROČITAJTE JOŠ: DUPINI Fascinantne činjenice o najinteligentnijim morskim sisavcima

D.G.