Foto: Pixabay

Stotine tisuća plovila na Jadranu u špici sezone nije lako kontrolirati. Smrtni slučaj zbog naleta glisera na 28-godišnju Austrijanku Verenu Heinz iz gradića Strobl kraj Salzburga potaknuo je mnoge na pitanje „Što se čini u kontroli divljaka na moru?”. Dan prije nego se dogodila tragedija, s razlogom smo poslali upit svim uzobalnim policijskim upravama i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture koje je nadležno za Lučke kapetanije. Pitali smo: „Koliko je od početka lipnja do sad u akcijama policije i nadležne Lučke kapetanije bilo kažnjenih prijestupnika zbog nedozvoljenog glisiranja. A pitali smo i za ostale pomorske prijestupe.

Na Jadranu je od 1. lipnja do 23. srpnja, što je datum našeg upita, evidentirano 425 prekršaja nedozvoljenog glisiranja. Valja napomenuti da smo od svih policijskih uprava dobili odgovor, ali od Ministarstva još nismo, unatoč nekoliko pisanih i telefonskih zamolbi. Od njih je nakon tjedan dana od upita, u utorak, 30. srpnja stigla obavijest da će danas, 31. srpnja, nadzirati cijeli Jadran. Slučajno?

Photo: Pixabay

“Na Jadranu vlada potpuni kaos!”

Razlog našeg interesa je primjetna oscilacija o izlasku na teren pojedinih službi na Jadranu. U dnevnim izvješćima policijskih uprava, Primorsko-goranska policija često je iskakala u navodima o pomorskoj kontroli gdje su redovito i beskompromisno radeći svoj posao zaticali i kažnjavali prijestupnike. Primjetili su to i čitatelji i pisali o tome u svojim komentarima, pa je taj nesrazmjer jednostavno tražio odgovore. Nažalost, samo dan nakon našeg upita, nastradala je djevojka upravo zbog prebrzog glisiranja blizu obale.

“Zamislite autocestu bez kontrole ili s tu i tamo nekim automobilčićem koji zaustavi prebrzo vozilo. Eto takva je situacija na Jadranu gdje vlada potpuni kaos!”, ispričao nam je skiper koji, kako kaže, u posljednje vrijeme sve češće mora voditi računa o tome hoće li ga tko ‘poklopiti'”.

Gotovo svakodnevno dobivamo upozorenja građana o prebrzom glisiranju blizu obale ili sumnjama u nelegalne radnje koje bi trebale biti pod nadzorom relevantnih institucija. Ali “obala je duga, a opreme i ljudstva je premalo”, odgovori su koje najčešće dobivamo. Ili se možda ipak može bolje? No o tome ćemo nešto poslije…

PROČITAJTE JOŠ: Propeler jurećeg glisera ga iskidao na 10 metara od obale, ali je preživio da ispriča poruku

Photo: Pixabay

Analiza nadzora mora u špici sezone

Nadzor sigurnost plovidbe primarno  spada u djelokrug rada Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, odnosno djelatnika Lučke kapetanije, objasnili su nam djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova koji su nam poslali detaljnu analizu svog rada u špici turističke sezone. Poredat ćemo ih po učinkovitosti onog najopasnijeg dijela prekršaja – nedozvoljenog glisiranja.

Zapriječena novčana kazna za ovaj prekršaj je od 500,00 do 10.000,00 kuna, uz 100,00 kuna troškova postupka, odnosno, za izdavanje Obaveznog prekršajnog naloga.

RIJEKA

U vremenu od 1. lipnja do 23. srpnja 2019. godine policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Rijeka utvrdili su 158 prekršaja nedozvoljenog glisiranja. Počiniteljima prekršaja izdani su Obavezni prekršajni nalozi, a na mjestu događaja naplaćeno je ukupno 36 kazni. U istom razdoblju utvrđeno je 13 prekršaja iz domene Zakona o morskom ribarstvu (nedozvoljeno ronjenje,  nedozvoljeni ribolov), za koje prekršaje su prekršiteljima isto tako izdani Obavezni prekršajni nalozi. Od navedenog broja ovih prekršaja, na mjesta događaja naplaćene su ukupno 4 kazne.

Photo: navyworld/narod/ru

ŠIBENIK

Šibenska Postaja pomorske policije je utvrdila i uz Obvezni prekršajni nalog sankcionirala ukupno 118 počinitelja zbog nedozvoljenog glisiranja. U ovom vremenu od ostalih prekršaja, utvrđena su 2 prekršaja zbog neposjedovanja valjanu isprave za upravljanje plovilom ili dokumentaciju za plovilo,  1 prekršaj zbog nepoloženog uvjerenja o osposobljenosti za upravljanje plovilom, te 3 prekršaja iz Zakona o obveznom osiguranju u prometu.

SPLIT

Policijski službenici Postaje pomorske policije Split su zatekli ukupno 57 osoba u protuzakonitom glisiranju na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale, te je do sada uplaćeno  ukupno 26.090 kuna kazni.  Bilježe 114 ostalih pomorskih prekršaja, te 2 prekršaja iz Zakona o morskom ribarstvu (ribolov zabranjenom mrežom poponicom i ribolov uz uporabu podvodne puške bez pribavljene dozvole za športski ribolov).

Ne želeći ulaziti u slučajnosti, ali samo tri dana nakon našeg upita policijskim upravama i nadležnom ministarstvu, u području nadležnoti Lučke kapetanije Split upregnuli su apsolutno sve što plovi i pregledali 72 plovila, izrekli 45 kazni, naplatili 90 tisuća kuna…

Photo: Wikimedia

DUBROVNIK

Djelatnici pomorske policije ove Policijske uprave u traženom periodu prekršajno su sankcionirali 42 osobe zbog nedozvoljenog glisiranja te naplatili novčanih kazni u ukupnom iznosu od 46.000 kuna. Iz dubrovačke policije napominju da se radi o prekršaju koji je prvenstveno u nadležnosti Lučke kapetanije. Istovremeno kažnjena je jedna osoba temeljem odredbi Zakona o morskom ribarstvu pri čemu je naplaćena novčana kazna u iznosu od 1.333 kune.

Photo: Brodosplit

ZADAR

Policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar su kroz redovnu službu na moru prekršajno sankcionirali 38 slučajeva vožnje sa nepropisnom brzinom plovila u blizini obale („nedozvoljeno glisiranje“), te je tom prigodom ukupni iznos kazni bio; 41.500 kuna. Nadalje, u svezi upita o prekršajima iz ostalih pomorskih prijestupa, iz zadarske policije upozoravaju da je potrebno da se podaci zatraže od nadležne Lučke kapetanije Zadar.

Eto, to nismo dobili…

PULA

Iz pulske policije smo dobili i policijsku obavijest o tome čime se oni zapravo bave i kad su to sve nabrojali, napokon su stigli i podaci; “Od početka mjeseca lipnja do 23. srpnja 2019. godine pomorska policija je prekršajno procesuirala 11 predmeta.“

Čini se da se u Istri svi doista drže reda, jer ako je suditi po statistici, tamo je 15 puta manje prijestupnika nego li je pod nadzorom riječke policije. Da se ne vraćate na početke teksta, evo i konkretno: 158 prekršaja o nedozvoljenom glisiranju i 13 prekršaja iz domene Zakona o morskom ribarstvu detektirano je na riječkom području. U Istri je, prema dostupnim podacima, kapetanija u privezu i ponešto na moru zajedno s policijom osujetila tek 11 predmeta.

Prema dostupnim podacima najčešće privezani za rivu – Foto: Navyworld narod ru

Nakon naših upita, Lučke kapetanije odjednom živnule – danas će nadzirati cijeli Jadran!

Još prije dva dana poslali smo posljednji upit prije objave ovog teksta, Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture o konačnim podacima izlaska na teren njihovih djelatnika po lučkim kapetanijama. Nismo dobili odgovor. No, vjerojatno opet slučajnost, za danas su najavili sveobuhvatnu akciju nadzora cijelog Jadrana koju će pratiti i državni tajnik, Josip Bilaver i pomoćnik ministra, kap. Siniša Orlić, a akcija je servirana i novinarima koji se mogu ukrcati na plovila da prate uspjeh gore već navedenih službi

Red je onda i da obavijestimo kako će rečene službe danas raditi, a isplovljavaju između 09.45 i 10.00h iz:

Luka Dominče, otok Korčula;

Luka Pula, ispred Lučke kapetanije Pula.

LK Pula – ispred Kapetanije, Riva 18, Grad Pula;

LK Rijeka – ispred Kapetanije, Senjsko pristanište 3, Grad Rijeka;

LK Senj – luka Sv.Juraj, Grad Senj;

LK Zadar – Gradska luka, Grad Biograd na moru;

LK Šibenik – Gradska luka, Grad Šibenik;

LK Dubrovnik – Luka Gruž, mul Petka, Grad Dubrovnik;

LK Ploče – Putnički terminal kod Inine benzinske, Grad Ploče;

LI Korčula – Istočna obala, Grad Korčula;

LI Vela Luka – obala ispred Ispostave, Obala 3, Grad Vela Luka

Svakako vesele razultati rada državnih institucija koje svi plaćamo, pa i ove iznenadne odluke da svi danas odu na more. Ali ako smo imalo doprinijeli, veselimo se tome.

D.G.