Foto: MPPI

U akciji koordiniranoga pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe naziva „Sigurna plovidba 2019“ jučer je utvrđeno 142 prekršaja koja su naplaćena u ukupnom iznosu od 260.219,00 kuna. Podsjetimo, jučer smo prije početka akcije prvi objavili brojke koje govore da je na Jadranu od 1. lipnja do 23. srpnja, što je datum našeg upita Ministarstvu mora i svim priobalnim policijskim upravama, evidentirano 425 prekršaja nedozvoljenog glisiranja. Drugim riječima, u samo jednom danu uspjeli su utvrditi trećinu ukupnih prekršaja u cijelom ljetnom periodu do sad. 

Akcija “Sigurna plovidba 2019.” provedena je od svih osam lučkih kapetanija i pripadajuće 72 ispostave u suradnji sa Službom za nadzor i upravljanje pomorskim prometom (VTS), koja je pružila podršku u dojavama o uočenim područjima pojačanog prometa plovila, prekršajima u plovidbi i sl.

Akcija je započela jučer, 31. srpnja u 10.00 sati ujutro u nazočnosti državnog tajnika za more, Josipa Bilavera, koji je Akciju pratio u dubrovačkom akvatoriju te pomoćnika ministra, kap. Siniše Orlića, koji je pratio rad službenika Uprave sigurnosti plovidbe u istarskom akvatoriju.

Angažirani djelatnici, točnije njih 101 u svih osam područja nadzora sigurnosti plovidbe, u 19.00h prijavili su uspješan završetak Akcije prilikom koje nije zabilježen niti jedan teži slučaj nesreće ili nezgode na moru, ističu iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. 

U sklopu Akcije obavljeno je ukupno 398 pregleda različitih kategorija plovila, pri čemu su utvrđena 142 prekršaja naplaćena u ukupnom iznosu od 260.219,00 kuna, dok su za brojne uočene manje nedostatke u vidu manjkavosti brodske opreme voditeljima plovila izrečene opomene te im je ukazano na važnost pridržavanja svih sigurnosnih propisa tijekom plovidbe, ali i obveza tehničke opremljenosti i ispravnosti njihovih plovila, radi osiguranja opće sigurnosti svih sudionika u pomorskome prometu.

Budući da tijekom sezone hrvatskim morem u prosjeku plovi oko 170 tisuća charter plovila, 30 tisuća sportskih i rekreativnih plovila, a jadranske luke bilježe preko 750.000 uplovljavanja i isplovljavanja (povećanje od 10% na godišnjoj razini), djelatnici kapetanija i ispostava u ovogodišnjoj koordiniranoj akciji prvenstveno su djelovali s ciljem da kod sudionika u prometu postignu određene pozitivne pomake, u tri bitne točke:

 • edukativno, u smislu razvoja kulture sigurnosti plovidbe u  Republici Hrvatskoj;
 • preventivno, kako bi se brojnost pomorskih nesreća i nezgoda svela na što je manji mogući broj, čime bi se postigli pozitivni učinci u ostvarenju prioritetnog cilja, zaštite ljudskih života, morskog okoliša i imovine na moru;
 • represivno, u slučajevima grubih ili opetovanih kršenja propisa, kada se bez iznimke izriču Zakonom propisane kazne prema prekršiteljima.

Iz Ministarstva ističu da je najčešći, te ujedno i najopasniji prekršaj na moru, glisiranje unutar 300 metara od obale, odnosno, prekoračenje najviše dopuštene brzine plovidbe, što je iznimno opasna radnja za kupače ali i sve ostale sudionike u pomorskom prometu, budući da je u uskom obalnom pojasu povećana brojnost plovila kako u pokretu tako i na sidru, pri čemu se plovilima vrlo teško manevrira jer im je potreban znatno veći kut skretanja i zaustavljanja. Takvo ponašanje, nažalost, ponekad rezultira sudarima plovila i naletima na kupače sa tragičnim posljedicama, stoga se gliserašima u nedopuštenim zonama izriču najviše zakonom dopuštene novčane kazne bez prethodne opomene.

Uz glisiranje blizu obale kao drugi najčešći prekršaj evidentirana je nepotpuna dokumentacija vlasnika plovila, dok se još uvijek u manjem broju bilježe prekršaji i propusti u vidu prekrcanosti plovila, manjkavosti brodske opreme ili nepoznavanje osnovnih propisa i normi u plovidbi morem.

Upravo kako bi sudionicima u pomorskom prometu ukazalo na sve opasnosti koje proizlaze iz neodgovornog ponašanja na moru, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, zajedno sa svojim službama, kontinuirano ulaže u podizanje razine sigurnosti plovidbe na morskim i unutarnjim plovnim putevima, posebno kroz unaprjeđenje pružanja javnih usluga sigurne plovidbe i zaštite mora.

PROČITAJTE JOŠ: OPASNI GLISERI NA JADRANU Prvi donosimo brojke, Ministarstvo nakon upita danas kreće u akciju

Ministarstvo također daje poseban značaj modernizaciji službe traganja i spašavanja na moru, kroz izgradnju i modernizaciju flote spasilačkih jedinica lučkih kapetanija. Tako je današnje sigurnosno stanje u pomorskom prometu znatno poboljšano u odnosu na prethodne godine, što je rezultat ulaganja u sustav sigurnosti plovidbe, redovitu edukaciju kadrova, kao i u poboljšanje i unaprjeđenje tehničke opremljenosti, u smislu osiguravanja preduvjeta stalne nazočnosti plovila Lučkih kapetanija u područjima nadzora sigurnosti plovidbe.

Stoga, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ovom uspješnom provedenom akcijom ‘Sigurna plovidba 2019’ upućuje nekoliko ključnih poruka prema svim sudionicima u pomorskom prometu kako bi zaštitili vlastite, ali i živote ostalih sudionika u pomorskom prometu:

 • prije isplovljavanja i tijekom plovidbe nužno je pratiti redovita i izvanredna vremenska izviješća;
 • u slučaju nezgode na moru kontaktirati besplatan broj 195, hitne službe traganja i spašavanja na moru MRCC Rijeka;
 • ne upravljati plovilom pod utjecajem alkohola i drugih opijata,
 • ne udaljavati se plovilom od obale više nego li je konkretnom plovilu dopušteno,
 • ne prekrcavati plovilo iznad utvrđenog ograničenja po najvećem broju putnika,
 • prije isplovljenja provjerite stanje plovila i opreme, te potrebnu količinu goriva,
 • svi podaci bitni za sigurnu plovidbu i boravak na moru dostupni su 24 sata na dan, putem mobilne nIS aplikacije,
 • te konačno, nužno je poštivati uvjete na moru te paziti na osobnu sigurnost i sigurnost ostalih sudionika u plovidbi morem.

U nastavku donosimo detaljne podatke jučerašnje akcije:

D.G.