LONELY PLANET: “Dubrovnik i Palma de Mallorca moraju ograničiti broj kruzera”

Foto: Pixabay

DUBROVNIK – Kao odgovor na prekomjerni broj turista, dvije najprometnije luke na Sredozemlju mogle bi ograničiti broj dolazaka kruzera.

Palma de Mallorca u Španjolskoj i Dubrovnik u Hrvatskoj svakodnevno primaju tisuće međunarodnih putnika na krstarenju, ali se istodobno i bore s prekomjernim brojem turista, kao i onečišćenjem zraka uzrokovanog kruzerima. Luka Palma, na jugozapadu Mallorce , treća je najprometnija u Europi za krstareće brodove (godišnje prima 1,75 milijuna putnika) i druga najzagađenija (iza Barcelone).

Stanovnici, aktivisti i organizacije okupili su se kako bi potpisali peticiju za smanjenje broja kruzera na samo jedan dnevno i na maksimalni dolazak 4000 putnika. U peticiji se navodi da su “megakruzeri u Palmi uzrokovali turističku neodrživost, grad učinili nepoželjnim, uzrokujući ozbiljan ekološki i prostorni problem, ali i sve češće prosvjede.” Do sad je peticija prikupila 11.000 potpisa i bit će predstavljena danas na konferenciji za novinare, piše Lonely planet.

Marta Ferriol, koordinatorica nevladine organizacije Tramuntana XXI, jedne od organizacija koja je potpisala peticiju, rekla je za Guardian:

– Problem je u tome što turisti na krstarenju dolaze svi odjednom i zasićuju povijesni dio grada. Ne troše novac u gradu. Nedavno smo vidjeli izvještaj iz Venecije koji kaže kako ova vrsta turizma stanovnicima donosi malo koristi.

Photo: Facebook/TO Iris

Dok gradske vlasti još nisu odgovorile na ovu peticiju, Dubrovnik već napreduje sa svojim planovima za poboljšanje načina na koji grad upravlja velikim brojem kruzera. Kako bi „sačuvali i zaštitili“ svoju kulturnu baštinu, grad i Međunarodno udruženje plovidbenih linija (Cruise Lines International Association – CLIA) nedavno su potpisali Memorandum o razumijevanju (Memorandum of Understanding – MOU) kojim se uspostavljaju najbolje prakse za dugoročno upravljanje destinacijama.

Memorandum za 2020. godinu utvrđuje planove za provedbu politike sidrenja brodova za kružna putovanja, kako bi se smanjio broj dolazaka i uvela prethodno razvijena kampanja za posjetitelje „Poštujte Grad“ (Respect the City), koja ima za cilj promovirati Dubrovnik kao održivu turističku destinaciju i ograničiti broj dnevnih posjetitelja Starog grada zaštićenog od UNESCO-a.

Gradonačelnik Mato Franković je na tu temu rekao:

– Ta je obveza samo početak zajedničkog sustavnog, integriranog i participativnog pristupa koji će ciljati na neka od najvažnijih pitanja turizma na lokalnoj i globalnoj razini.

D.G.