Potonuo teretni brod u Pločama

Photo: Morski.hr

PLOČE – Službenici Lučke kapetanije Ploče izvijestili su MRCC Rijeka o potonuću teretnog broda kod ušća rijeke Neretve u gradu Ploče.

Obavijest o potonuću u LK Ploče zaprimljena je jučer, 1. kolovoza u 18.08h, posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112, kada je dojavljena i pozicija potonuća, teretnog broda imena ‘ABA’, dužine 18 metara, Hrvatske zastave, u području Baćina portina, u Gradu Ploče, kamo su odmah po dojavi nastupili službenici LK Ploče, koji su o događaju obavijestili  tvrtku Luka Ploče te istoj naložili da na poziciji potonuća poduzmu sve potrebne aktivnosti u cilju preveniranja eventualnog onečišćenja mora i morskog okoliša. Slijedom rečenog, djelatnici lučke tvrtke isplovili su na poziciju gdje su postavili plutajuće upijajuće brane i obavili sanaciju blagog onečišćenja morske površine disperzirajućim sredstvima. Budući da je u spremnicima  potonulog broda preostala vrlo mala količina pogonskog goriva, tip diesel i maziva, ne prijeti opasnost daljnjeg onečišćenja mora.

O ovoj pomorskoj nesreći Lučka kapetanija Ploče izvijestila je vlasnika potonulog broda, kojemu je izdan nalog da u što kraćem roku organizira postupak vađenja potonulog broda, a daljnjim očevidnim radnjama utvrdit će se uzroci koji su doveli do ove pomorske nesreće, priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

I.B.