PRIPRAVNOST NA NEVRIJEME: ESTOFEX izdao najviši stupanj upozorenja

Foto: Pixabay / Estofex / Screenshot

Europski centar za predviđanje oluja ESTOFEX za nastavak petka izdao je 3. stupanj upozorenja za manje dijelove Italije, Hrvatske i BiH, a to se odnosi na mogućnost krupne tuče, olujnih udara vjetra te u manjoj mjeri na mogućnost pojave tornada. Istovremeno, DHMZ je zbog istog razloga uključio narančasti meteoalarm za Istru i Kvarner. 

Upozorenja prvog i drugog stupnja ESTOFEX je izdao za sjever Italije, jug Austrije, jugozapad Mađarske, za dijelove Slovenije, kopnenu Hrvatsku i veći dio BiH. Ona predviđaju jaku tuču i jake konvektivne vjetrove te nalete vjetra i obilne pljuskove.

Foto: Estofex

Državni hidrometeorološki zavod izdap je upozorenje za nautičare na mogući neverin, osobito poslijepodne i navečer, dok je u noći moguć i na srednjem i južnom Jadranu. U noći na sjevernom i srednjem Jadranu mjestimični udari bure i sjeverozapadnog vjetra 35-50 čvorova.

U Istri i na Kvarneru upaljen narančasti meteoalarm

Izraženiji pljuskovi s grmljavinom ili grmljavinsko nevrijeme, osobito prema večeri. Količina oborine > 25 mm; Vjerojatnost grmljavine > 75 %, izvještava DHMZ.

Istramet javlja da se “aktivirala sjeverna Italija” jer nevrijeme koje je već krenulo, prati izrazito puno munja.

U srednjoj Dalmaciji očekuje se mjestimice jaka bura i sjeverni vjetar najjači udari vjetra 35-50 čvorova (65-95 km/h).

Najviše sunčanog vremena bit će na jugu.

D.G.