3 min. čitanja

ŽELINA KUŽINA Morski pauk s povrćem u škartocu

ŽELINA KUŽINA Morski pauk s povrćem u škartocu
Foto: Željko Višić

Morski pauk (lat. Trachinus draco) najotrovnija je riba Jadranskog mora. Kad nas najrasprostranjeniji pauk bijelac može narasti do 40 cm dužine i čak do 1,5 kg težine. Tijelo mu je izduženo, u boku stisnuto. Bijelac je ružičastosive boje, koso izbrazdan crnim, modrikastim, te niže i žutim šarama. Donja čeljust mu je duža od gornje. Na škržnom poklopcu ima dugu otrovnu bodlju okrenutu prema repu.

Željko Višić

Otrov koji djeluje na živčani i krvožilni sustav čovjeka smješten je, osim u bodlji škržnog poklopca i na bodljama prve leđne peraje. Nakon uboda najprije se javi jaka bol koja može dosta dugo trajati, poslije čega može uslijediti nesvjestica, povraćanje, lupanje srca i visoka temperatura, te razni drugi simptomi poremećaja organizma. Intenzitet tegoba ovisi o snazi organizma ubodene osobe i o veličini samog pauka.

Bijelac se pomoću peraja zakopava u pijesak tako da mu vire samo oči i prva leđna peraja i nepomičan čeka da mu priđe plijen, nakon čega brzim trzajem napada. Vrlo je proždrljiv, a najčešče se hrani malim organizmima koji se kreću pri morskom dnu, kao što su sitne ribe, rakovi i mekušci.

Sastojci:

– morski pauk; 1,5 kg (4 komada)

– krumpir; 4 srednje velika,

– mrkva; 3 srednje velike

– kapula (ili poriluk); 1 velika

– korijen peršina; 1 manji komad

– tikvica; 1 srednje veličine

– sušena rajčica; 10 polovica

– češnjak; pola glavice

– chery rajčica; 8 komada

– kapare; 2 jušne žlice

– masline bez koštica; 8 komada

– limun; 1 komad

– maslinovo ulje; 2,5 dcl,

– bijelo vino ili prošek; 0,5 dcl

– peršin; pola vezice

– sušeni bosiljak; 1 prstohvat

– papar; svježe mljeveni

– sol

Foto: Željko Višić

Priprema namirnica

Pauk se treba čistiti vrlo oprezno. Prigodnim kuharskom alatom ili nožicama najprije mu odstranite obje bodlje s vrhova škržnih poklopaca i bodlje prve leđne peraje. Zatim, sastružite vrlo sitne ljuske s bokova ribe, odstranite škrge i iznutrice, isperite ga i ocijedite. Pauka filetirajte oštrim nožem tako da ga zarežete na leđnom dijelu kod glave, pa uz srednju kost prema repu. Drugi filet možete početi rezati od repa, uz kost prema glavi. S fileta odstranite ostatke peraja i trbušnih kostiju.

Važna napomena: glava i ostaci srednje kosti s repom ni slučajno se ne bacaju, obvezno se koriste za pripremu vrhunske riblje juhe.

Krumpir se kuha u kori, u posoljenoj vodi. Oguli se i reže na fete debljine 0,5-0,8 cm. Nikako ne smije biti prekuhan, jer će se nastaviti njegova termička obrada.

Mrkva, kapula, korijen peršina i sušena rajčica se režu na prutiće (julienne) dužine oko 5 cm. Navedeno povrće je odabrano da svojim raznolikim bojama i vizualno obogati naš osjet.

U tavu (wok je najbolji) na zagrijano maslinovo ulje ubaci se nasjeckano povrće te uz nježno miješanje i okretanje prži nekoliko minuta. Za to vrijeme dodajete češnjak nasjeckan na listiće, grublje nasjeckani peršin, prstohvat sušenog bosiljka, paprite i solite. Dolijete vino ili prošek i obrađujete još oko 5 minuta.

Kad je sve gotovo dodaje se na prutiće nasjeckana neoguljena tikvica.

Foto: Željko Višić

Završna priprema jela

Na već gotovi rezani komad papira za pečenje po sredini nakapajte maslinovo ulje, na njega (u dužini fileta ribe) poslažite 4-5 feta krumpira. Preko krumpira rasporedite prženo povrće, dodajte kapare, na ploške rezane masline i chery rajčice. Preko svega nježno postavite filete pauka, po svemu plošku limuna, žlicom s dna tave prelijte malo šuga od prženja povrća, te još nakapajte maslinovog ulja.

Papir za pečenje s dvije strane prebacite preko svega, a krajeve zarolajte i stegnite poput bombona. Tako će nastati duguljasti škartoc.

Škartoce na limu za pečenje ili u nekoj drugoj prikladnoj zdjeli pecite u već zagrijanoj pećnici na 200°C oko 20-25 minuta.

Serviranje

Svaki škartoc prebacite na plitki tanjur, ostavite da „odmori“ 5 minuta.

Neka svatko odmotava svoje jelo i uživa u specifičnim mirisima pauka, povrća i začina koji nadiru iz tek otvorenog škartoca.

Jede se izravno iz njega što konzumaciju čini dodatno zanimljivom.

Dobar tek Vam želi Žele!

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.