DRAMA USRED IZLOŽBE Plimni val i višemetarski valovi poplavili muzej u Biogradu

Foto: Vinko Pešić

BIOGRAD NA MORU – Vinko Pešić, liječnik obiteljske medicine u Pakoštanima i ljubitelj fotografije sinoć je imao otvorenje izložbe fotografija „Sjaj u tami“ u Zavičajnom muzeju u rodnom Biogradu. Ovo je njegova trinaesta samostalna izložba fotografija na kojoj prikazuje fascinantne prizore noćnog neba.

Izložio je 25 fotografija koje su nastale zadnjih 5 godina na različitim lokacijama: Tulove grede, vidikovac Kamenjak ponad Vranskog jezera, otok Palagruža, brdo Hum kraj Vele Luke, Lunjski maslinici, polja Jankolovice kraj Biograda na Moru, vidikovac  Čelinka.

Vinko Pešić je oduvijek fasciniran noćnim nebom, svojim fotografijama Mjeseca, Mliječne staze, zviježđa i drugim vidljivim nebeskim tijelima pokušao je dočarati neodvojivu povezanost čovjeka i svemira.

U svom uvodnom govoru upozorio je na sveprisutno svjetlosno onečišćenje, koje utječe na život i zdravlje ljudi ali i svekolikog živog svijeta. Naglasio je da je Hrvatska jedna od zemalja gdje je svjetlosno onečišćenje izrazito veliko, tako da je ugrožen i rad najpoznatije svjetske zvjezdarnice, naše u Višnjanu. Kao dobru vijest spomenuo je da je nedavno područje Petrove gore proglašeno Prvim međunarodnim parkom tamnog neba u Hrvatskoj.

Zamolio je prisutne da izbace blještavu rasvjetu iz svojih vrtova i okućnica, možda nam se krijesnice opet vrate.

Drama usred izložbe

I upravo dok je završavao uvodni govor nastala je drama.

Zbog plimnog vala i višemetarskih valova nastalih uslijed jučerašnjeg olujnog nevremena na Jadranu, na vrata muzeja,  koji  se nalazi neposredno na rivi, nahrupila je velika količina vode i u nekoliko minuta poplavila muzej. Više od deset cm vode prijetilo je elektroinstalacijama i postavi muzeja

Brzom akcijom prisutnih posjetitelja  koji su odmah započeli spajanjem vode kroz sat vremena muzej je opet bio suh i svi izložbeni primjerci u muzeju spašeni.

– I do sada je muzej znao biti poplavljen, najčešće do 1 cm, u pravilo se radilo o podzemnim vodama koje bi navirale iz kamenog poda ili slivnim vodama iz lapidarija muzeja kod jačeg nevremena,  ali nikad ovakve poplave nisam doživio – riječi su ravnatelja muzeja Draženka Samardžića.

Autor izložbe se na kraju zahvalio prisutnima na pomoći, uz napomenu da dogodine ne dolaze bez gumenih čizama.

Kako je to izgledalo na otvorenju izložbe i kako je izgledalo nevrijeme na biogradskoj rivi možete vidjeti fotografijama u galeriji.

V.P.