Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestili su resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o nizu pomorskih nesreća i nezgoda, koje su se dogodile tijekom jučerašnjeg nevremena na moru, od obale Istre do Brača, u MRCC Rijeka zaprimiljeno je u relativno kratom vremenu preko 140 poziva, od nautičara koji su zatražili neki oblik pomoći.

Najzahtjevnija te ujedno najpogibeljnija situacija dogodila se u Dubrovačkom akvatoriju, gdje je noćas, 3. kolovoza u 01.19 h posredstvom Županijskog dojavnog centra (ŽC112) u MRCC Rijeka zaprimljen poziv pogibelji sa brodice u Mljetskom arhipelagu, dužine 8 metara sa ukupno 4 osobe, čiji voditelj je prijavio havariju, odnosno, informirao da je brodica udarila u nešto neodređeno te da ubrzano prima more i tone.

Odmah po zaprimanju informacije o poziciji havarije i potonuća, o događaju su informirani službenici Lučke kapetanije Dubrovnik te je istovremeno prema svim sudionicima u pomorskom prometu tim područjem, putem Obalne radio postaje ORP Dubrovnik-radio, odaslana obavijest o događaju, kao i poziv pogibelji ‘Mayday Relay‘, na koji su se ubrzo odazvali voditelji nekoliko plovila i uključili u spasilačku akciju prema poziciji, kamo su iz LK Dubrovnik angažirali i motorni brod  ‘Nona Ana’, s obzirom na njegovu blizinu.

U 02.44h iz LK Dubrovnik dojavljeno je u MRCC Rijeka da su brodolomci pronađeni, od kojih su dvoje ukrcani na m/b ‘Nona Ana’, dok je drugo dvoje brodolomaca iz mora spašeno od posade privatne brodice, čija posada se također odazvala pozivu i uključili u akciju spašavanja. Jedna spašena osoba u nesreći pretrpjela je težu tjelesnu ozljedu, u vidu loma ruke, stoga je iz LK Dubrovnik angažirana medicinska pomoć iz Sobre, čime je ova akcija uspješno okončana.

U nastavku donosimo kratki kronološki pregled događaja, uz napomenu da službenici nadležnih kapetanija trenutno obavljaju preglede oštećenih plovila i prikupljaju potrebne podatke u okviru očevida o uzrocima većega broja pomorskih nezgoda, stoga za neke događaje nije moguće dati cjeloviti pregled stanja (dimenzije i snage pogonskih strojeva na plovilima, vlasništva/zastave plovila, državljanstva, broj posade/putnika).

LK RIJEKA

Sinoć, 02.08. u 19.55h Očevidac iz Lošinja, uvala Artatore, javlja u MRCC Rijeka da 4 osobe na maloj jedrilici nosi nevera prema obali, prevrće ih i ne mogu manevrirati. O događaju je obaviještena Lučka kapetanija Rijeka i Pomorska Policij Rijeka, čije je plovilo u Lošinju bilo ujedno najbliže mjestu dojave, stoga su odmah isplovili, ali na dojavljenoj poziciji nisu zatekli jedrilicu, čija posada je, vjerojatno, uspostavila nadzor nad jedrilicom i samostalno otplovili prema uvali Artatore.

Sinoć, 02.08. u 20.41h očevidac javlja u MRCC Rijeka da ispred marine Cres vidi više osoba u manjoj jedrilici, koji svjetlosnim signalima traže pomoć. Iz Cresa isplovilo plovilo Lučke Uprave koje je pronašlo 3 mladića u prevrnutoj gumenoj brodici, otegljeni u sigurnu luku.

Sinoć, 02.08. u 21.25h, u Staroj Baški puklo sidro na jedrilici, dojava u MRCC Rijeka zaprimljena posredstvom ŽC 112 i to od poznanika osoba koje su ostale zatočene na plovilu bez nadzora. S obzirom da posada nije bila životno ugrožena, informacija je prosljeđena tvrtki specijaliziranoj za pružanje komercijalne pomoći plovilima na moru. Naknadno javljeno da su odbili asistenciju, snašli se sami.

Foto: Delphin Michelle

LK PULA

Sinoć, 02.08. u 20.17h u MRCC Rijeka zaprimljen je poziv iz mjesnoga kampa u Vrsaru o dvije jedrilice, koje je more nasukalo cijelom dužinom na plažu, dok je još nekoliko plovila ostalo plutati bez nadzora, otrgnuti sa vezova. Informacija je odmah prosljeđena u Lučku kapetaniju Pula, čiji službenici su nedugo potom javili da su sa plutajućih plovila sve zatečene osobe spašene i prevezene na obalu, dok će se odsukavanje jedrilica nasukanih na Vrsarskoj obali, organizirati komercijalno.

Sinoć, 02.08. u 20.26h u MRCC Rijeka zaprimljena je dojava iz jedriličarskog kluba Pula o njihovom djelatniku u pogibelji, D.B., državljanin Republike Hrvatske, koji je nešto pije isplovio iz Malog Lošinja u smjeru Pule te je posljednje javio da ga je zahvatilo jako nevrijeme, nakon čega su sa njime izgubili kontakt. Iz MRCC Rijeka odmah je od ŽC112 zatraženo lociranje mobilnog uređaja, no nedugo potom dojavljeno je kako je nestali živ i zdrav doplovio u Verudu.

Sinoć, 02.08. u 20.33h posredstvom ORP Rijeka-radio službenici MRCC Rijeka uspostavili su komunikaciju sa posadrom motorne jahte ‘Alena’, dužine 18m sa ukupno 20 osoba, koja se tada nalazila jugoisočno od Hridi Porer, prema otvorenom moru, gdje ju je zahvatilo izrazito jako nevrijeme. Zapovjednik ‘Alene’ dojavio je o valovima do 7 metara visine i zatražio je pomoć. S obzirom na poziciju, iz MRCC Rijeka zapovjednik je instruiran o najsigurnijem manevru daljnje plovidbe, do skoro očekivanog smirivanja nevremena.  Budući da je zapovjednik m/y ‘Alena’ u međuvremenu odaslao poziv pogibelji ‘Distress Call’, u ponovnoj komunikaciji sa MRCC Rijeka zatražio je evakuaciju putnika, stoga je u suradnji sa LK Pula prema poziciji pogibelji upućen motorni brod ‘Fatima M’, tada udaljen oko 10 nautičkih milja od pozicije ‘Alene’, kamo je doplovila oko 21.30h i približila se poziciji jahte u pogibelji, ali u ponovnom kontaktu sa zapovjednikom ‘Alene’, isti je odbio pomoć jer se vrijeme u međuvremenu smirilo te su samostalno nastavili plovidbu dalje prema Lošinju.

Foto: Jurica Škiljić

LK ZADAR

Sinoć, 02.08. u 20.45h posredstvom ŽC112 u MRCC Rijeka zaprimljen je poziv sa dvije motorne brodice na Molatu zahvaćene jakim nevremenom, koje je u tom trenutku udar vjetra nosio prema obližnjoj obali, o čemu je informacija odmah prosljeđena u Lučku kapetaniju Zadar, čiji službenici su  preuzeli daljnja spasilačka postupanja prema posadama na dojavljenoj poziciji, koji su nedugo potom spašeni od nasukavanja.

Sinoć, 02.08. u 21.05h u MRCC Rijeka zaprimljena je sljedeća dojava iz Zadarskog područja nadzora sigurnostip plovidbe, kada je posedstvom ŽC112 dojavljeno o 3 nasukane jedrilice u uvali Soline, na Velom Ižu, o čemu je obaviještena LK Zadar. S obzirom da su osobe sa jedrilica neozljeđene samostalno prešle na obalu, u spašavanje plovila angažirana je tvrtka specijalizirana za pružanje komercijalne pomoći plovilima na moru, čiji djelatnici su poduzeli aktivnosti odsukavanja jedrilica.

Sinoć, 02.08. u 21.16 ŽC112 prema MRCC Rijeka prosljeđuje poziv osobe iz Petrčana, koja je javila o potopljenoj jedrilici na mjesnoj rivi, ali čija je posada na sigurnom. Budući da na poziciji potonuća nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša, informacija je prosljeđena prema LK Zadar, koji su poduzeli daljnje aktivnosti u cilju spašavanja potonule jedrilice i preveniranja eventualnog onečišćenja.

Sinoć, 02.08. u 21.30h u MRCC Rijeka zaprimljena je dojava iz mjesne marine ‘Kornati’, u Biogradu na moru, čiji djelatnici su u tom trenutku spašavali više jedrilica, koje je jako nevrijeme moglo odbaciti na obalu i oštetiti. Informacija je prosljeđena u LK Zadar, čiji službenici su uspostavili komunikaciju i suradnju sa odgovornim djelatnicima marine u cilju spašavanja plovila od oštećenja.

Sinoć, 02.08. u 21.32h dojavitelj sa Nizozemskog govornog područja uputio je poziv pogibelji prema MRCC Rijeka sa jedrilice ‘Lilsont’, koja se tada nalazila ispred luke Novigrad (Zadarski). Kao najveći problem dojavitelj je prijavio zdravstveni problem u vidu izrazito jake mučnine jednog muškog člana posade, zbog jakog njihanja plovila, o čemu je informacija prosljeđena u LK Zadar, čiji službenici su odmah pronašli raspoloživo plovilo u neposrednoj blizini pozicije dojave, kojim je obavljen hitan medicinski prijevoz muškarca prema najbližoj zdravstvenoj ustanovi.

Foto; Čitatelj

Sinoć, 02.08. u 21.45h dojavitelj iz mjesta Sali na Dugom Otoku, javio je da mu treba pomoć za spašavanje jedrilice, koju je nevrijeme nosilo prema obali. Informacija je prosljeđena u LK Zadar, odakle su angažirali službenike mjesno nadležne Lučke ispostave Sali, koji su nedugo potom javili da su jedrilicu spasili i nalazi se na sigurnom vezu.

Sinoć, 02.08. u 21.08h dežurna liječnica iz Preka, na otoku Ugljanu zatražila je od MRCC Rijeka hitan medicinski prijevoz za pacijenticu sa bolovima u prsima iz Preka za Zadar, što su službenici LK Zadar obavili u vrlo kratkom roku te je pacijentica predana djelatnicima Hitne medicinske pomoći u daljnje postupanje prema Općoj bolnici Zadar.

Sinoć, 02.08. u 21.10h posredstvom ŽC112 u MRCC Rijeka preuzet je poziv dojaviteljice iz Zadra ispred čije kuće je nevrijeme izbacilo jedrilicu, cijelom dužinom na lokalnu prometnicu,  na obali Kneza Trpimira, o čemu je informacija prosljeđena u LK Zadar, dok su djelatnici ŽC112 o događaju obavijestili Javnu vatrogasnu postrojbu Zadar i Policijsku upravu Zadarsku.

Sinoć, 02.08. u 23.05h djelatnici marine ‘Kornat’ u Biogradu na moru obavjestili su MRCC Rijeka o četiri plovila nasukana ispred marine, o čemu je informacija prosljeđena u LK Zadar, čiji djelatnici će dana obaviti očevid i na toj pozicji nasukanja.

LK SPLIT

Sinoć, 02.08. u 21.25h posredstvm ORP Split-radio prosljeđuje poziv pogibelji posade dva plovila u Bračko – Hvarskom arhipelagu. O istome je zaprimljeno još dojava od strane voditelja plovila u prolazu tim područjem, no naknadnom pretragom akvatorija iz LK Split javljeno je u MRCC Rijeka da ništa od dojavljenog nije uočeno.

Sinoć, 02.08. u 22.30h dojavitelj sa otoka Drvenik Veli javio je u MRCC Rijeka kako je njegov gost, F.C., državljanin Republike Italije samostalno otplivao prema vlastitoj motornoj jahti ‘Guendalina’, sa kojom je ubrzo isplovio iz uvale, kako se jahta ne bi nasukala. Budući da Talijan nije imao mobitel, pretpostavil se da na brodici posjeduje VHF radio, stoga je informacija prosljeđena prema LK Split, čiji službenici od trenutka dojave nisu uspjeli uspostavili komunikaciju sa rečenom jahtom, niti se Talijan javio obitelji, dok je u međuvremeu MRCC Rijeka zaprimila upit o nestalom Talijanu i od kolega iz MRCC Roma. U traganje i spašavanje prema nestalom Talijanu i njegovoj jathi angažirana su dva spasilačka plovila LK Split, glavni spasilčaki brod i jedna brodica, koji su do tada obavljali poslove zbrinjavanja brodica neposredno ugorženih djelovanjem jakog nevremena na moru, no potraga nošas, 03.08. do 03.00h nije rezultirala pronalaskom. Tijekom vremena trajanja potrage posredstvom ORP Split-radio učestalo su upućivani pozivi prema motornoj jahti ‘Guendalina’, također bez odaziva, da bi noćas u 03.50h službenici LK Split javili o pronalasku živog i zdravog Talijana u uvali Vinišće.

Foto: Franjo Jurić

Sinoć, 02.08. u 22.35h u MRCC Rijeka zaprimoljen je poziv posade jedrilice ‘Carpe ventum’, koji su dojavili o udaru u obalu Drvenika Velog, usljed olujnog nevremena. Na jedrilici je u trenutku dojave bilo 10 osoba, među kojima nitko nije ozlijeđen. Obavijest o događaju prosljeđena je u LK Split, a u daljnjoj komunikaciji sa voditeljem jedrilice, isti je obavijestio MRCC Rijeka da je uspio samostalno doploviti u sigurnu uvalu i da nitko od posade nije ugrožen i gdje su pričekali smirivanje nevremena.

Sinoć, 02.08. u 23.10h ORP Split-radio spaja MRCC Rijeka sa posadom jedrilice ‘Maria Alba’, sa koje je odaslan poziv pogibelji ‘Mayday relay’ za dvije druge jedrilice nasukane u uvali Kalina južno od Milne. Informacija je prosljeđena u LK Split i Pomorsku policiju Split, čiji službenici su u tom trenutku obavljali hitan medicinski prijevoz voditelja brodice ‘Gideon’ prema luci Lora, stoga je u daljnjoj komunikaciji sa posadom dvije nasukane jedrilice noćas, 03.08. u 00.35h utvrđeno da su nasukani na otok Šćedro, ali da svi na broju, noeozlijeđeni i nisu imali ptrebu za ikakvim spašavanjem, stoga je njihov kontakt prosljeđen tvrtki specijaliziranoj za pružanje komercijalne pomoći plovilima na moru, čiji djelatnici će tijekom današnjeg dana obaviti odsukavanje jedrilica te obaviti tegalj, ukoliko bude potrebe.

Sinoć, 02.08. u 23.10h u MRCC Rijeka zaprimljena je dojava peljarske službe da se tanker ‘BYZANTION’, uslijed jakog nevremena odmakao od operativne lučke obale u Splitskoj luci, pričemu je došlo do otrgnuća iskrcajne cijevi sa obalne strane. Prije samog događaja svi sigurnosni ventili bili su zatvoreni, tako da je u more iz cijevi isvcurilo oko 200 litara preostalog pogonskoga goriva, tip diesel. Tegljač ‘Rigel’ ubrzo nakon događaja vratio je tanker uz obalu, gdje je osigran na vezu. O događaju je obaviještena LK Split, čiji službenici su obavili očevid na poziciji nezgode i kamo su odmah angažirali pripadnike Javne vatrogasne postrojbe Split, koji su na poziciju angažirali i pomorsku vatrogasnu jedinicu u cilju uklanjanja manjeg onečišćenja.

Sinoć, 02.08. u 23.10h u MRCC Rijeka dojavitelj je informirao o dije nasukane jedrilice u uvali Kašuni, o čemu je obaviještena LK Split, no s obzirom da su službenici Splitske kapetanije u tom trenutku već obavljali spasilačke zadaće na drugim područjima u intervenciju su angažirani službenici Pomorske policije Split, koji su dolaskom na poziciju dojavili o nasukanju jedne jedrilice Fransuske zastave sa 4 osobe, neozlijeđene te o drugoj nasukanoj jedrilici, Poljske zastave sa ukupno 5 osoba, od kojih nitko nije ozlijeđen. LK Split tijekom današnjeg dana obavit će očevid na poziciji nasukanja, a jedrilice će biti zbrinute komercijalnim odsukavanjem.

Sinoć, 02.08. u 23.30h u MRCC Rijeka zaprimljena je informacija iz Lučke ispostave Milna o potopljenoj jahti imema ‘Topless express’, pred samim ulazom u Milnu. Na jahti je u trenutku nesreće bilo 8 državljana Republike Češke, koji su srećom svi spašeni neozlijeđeni, a akciju spašavanja odradili su djelatnici tvrtke specijalizirane za pružanje komercijalne pomoći plovilima na moru.

Noćas, 02.08. u 03.04h LK Split dojavljuje u MRCC Rijeka da je oko 01.15h, u uvali Racetinova-Okrug nasukana jahta ‘Cairos’ dužine 33 metra sa 16 putnika i 6 članova posade. Odmah po dojavi na mjesto nasukanja upućeni su službenici LI Milna, koji su jutros obavili očevid o uzrocima ove pomorske nesreće.

Foto: Delphin Michelle

LK ŠIBENIK

Sinoć, 02.08. u 21.58h u MRCC Rijeka zaprimljen je poziv pogibelji sa jedrilice ‘Tea time’, koja se nasukala sa sjeverne strane otoka Kakanj i na kojoj je boravilo 5 osoba, od kojih dvoje odraslih, dvoje djece i jedna starija osoba (rođn 1937. godine) te su zatražili evakuaciju sa plovila jer im jedrilica udara u obližnje stijene, o čemu je odmah obaviještena LK Šibenik, čiji službenici su nedugo potom javili kako je posada u pogibelji spašena od strane posade brodice koja je plovila u blizini mjesta pogibelji te da nitko od spašenih nije ozljeđen.

Sinoć, 02.08. u 22.00h u MRCC Rijeka zaprimljen je poziv posade jedrilice ‘Full Moon’, koji su ostali nasukani u uvali Kozina, na otoku Murteru. U trenutku dojave na jedrilici su baravile 4 odrasle osobe i 5 djece te su zatražili evakuaciju, očemu je obaviještena LK Šibenik, čiji službenici su poduzeli potrebne radnje u cilju spašavana posade nasukane jedrilice.

Sinoć, 02.08. u 22.15h u MRCC Rijeka zaprimljen je poziv pogibelji sa jedrilice ‘Vetiro’, čiji voditelj je dojavio havariju motora te plutanje bez nadzora, nakon što su otrgnuti sa sidra na otoku Žirje. Na plovilu su boravile 3 osobe, svi državljani Republike Italije, o čemu je obaviještena LK Šibenik, koji su naknadno javili da posada nije u opasnosti te su se samostalno osigurali na sidrištu, gdje su pričekali smirivanje nevremena.

Sinoć, 02.08. u 23.00h u MRCC Rijeka zaprimljena obavjest očevidca o nasukanju jedrilice na otoku Zlarin, sa južne strana. Na jedrilici su u boravila četiri člana posade, svi državljani Republike Češke, neozlijeđeni i nisu izrazili potrebu za spašavanjem, o čemu je informacija prosljeđena u LK Šibenik.

Sinoć, 02.08. u 23.15 sa Talijanskog pozivnog broja u MRCC Rijeka zaprimljen je poziv u pomoć sa jedrilice ‘Dolphina’, zbog poteškoća sa pogonskim strojem i teškim manevriranjem po jakom nevremenu, koje ih je otrgnulo sa sidra na junoj strani otoka Zlarina, o čemu je obaviještena LK Šibenik, no i ova posada je nedugo potom javila kako su uspjeli uspostaviti nadzor nad jedrilicom, odmah po okončanju nevremena, stoga nije bilo potrebe pokretati spasilačku akciju.

Sinoć, 02.08. u 23.20h posredstvom ORP Split-radio u MRCC Rijeka zaprimljena obavijest posade motornog broda ‘Luna’ čija posada je spasila posadu nasukanog gumenjaka kod otoka Zlarina, odakle su ih preuzeli na brod neozlijeđene i zbrinuli na putu do slijedeće najbližeg pristaništa.

Upozoravaju se svi nautičari na redovito praćenje vremenske prognoze i poštivanje pravila sigurnosti plovidbe. Kupačima, osobito onima bez velikog plivačkog iskustva preporuča se plivanje isključivo u granicama obilježenih i sigurnih kupališta!

D.G.