FOTO Posljedice nevremena na zadarskom i šibenskom području, nasukano puno brodova

Foto: Čitatelji

ZADAR – Cijelu noć i jutro zadarska Lučka kapetanija prima pozive građana i prijavljuju se štete od snažne, ali kratkotrajne nevere koja se jučer doslovno obrušila na sjeverni i srednji Jadran.  

Kapetan Lučke kapetanije Zadar Alen Rukavina kaže da se štete još zbrajaju:

– U ovom trenutku ne znam koliko je bilo posla, jer stalno dobivamo nove informacije. Bile su 3 kritične intervencije, to smo riješili.

Na Molatu je nasukalo dvoje Čeha, završili su na obali. U tu šikaru gdje su oni završili, teško je bilo pristupiti, a s obzirom da su bili na kopnu, odnosno na sigurnom, kad se sve smirilo, bajbotom su (brodskim čamcem za spašavanje) prešli do nas pa smo ih preuzeli.

U Sukošonu se nasukala jedrilica i potopljena je na mulu, ne znam u ovom trenutku koliko je bilo ljudi, ali su svi spašeni.

Na Ižu su se tri jedrilice nasukale, a 10 ljudi je zbrinuto.

Imali smo i jedan medicinski prijevoz s Preka, transferirali smo doktoru gospožu 1934. godište.

Zasad ne znamo realno stanje. Sigurno je prijavljeno bar 50-ak šteta ima, pišemo cijelo jutro i zaprimamo informacije – rekao nam je kapetan Rukavina i zaključio da ima puno nasukanih brodova, a ovo su informacije koje su uključivale prioritetna spašavanja ljudskih života.

– Više je nasukanih plovila, prema prvim informacijama, najviše u Borovnjacima, na Murteru. Sve dojave o havarijama brodova jutros će odraditi službe koje su nadležne za odsukavanja i vađenja plovila iz mora. Sve što se desilo brodovima, bilo je dok su bili na sidru. Pucali su lanci i blokovi, čupalo je brodove i nosilo u kraj. Nitko nije nastradao, to je najvažnije – rekao nam je kapetan Lučke kapetanije Šibenik, Robert Baljkas.

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture su nam također potvrdili da zasad nema informacija o stradavanjima ljudi, ali bit će zasigurno puno štete:

– Obrađuju se trenutne informacije i do ovog trenutka nije bilo dojava o nastradalim osobama, ali ne možemo biti konkretniji dok se ne prikupe svi podaci. Nije bilo koordinacija osim što je bilo aktivnosti u prosjljeđivanji informacija o nesrećama na moru. Nevrijeme je bilo snažno ali ne i dugotrajno pa su se davale upute ljudima kako da se ponašaju na moru da ne udare u obalu – rekao je za Morski.hr David Radas iz Ministarstva mora.

PROČITAJTE JOŠ: Najavljeno nevrijeme na Jadranu napravilo ogromne štete

D.G.