Lučki kapetan o istekloj nafti s tankera u Solinu: “Scenarij nije dramatičan, jer je sve rađeno po propisima”

Foto: Balticshipping

SOLIN – Usljed olujnog nevremena u petak, u MRCC Rijeka zaprimljena je dojava peljarske službe da se tanker ‘BYZANTION’ odmakao od operativne lučke obale u Splitskoj luci, pričemu je došlo do otrgnuća iskrcajne cijevi s obalne strane. Prije samog događaja svi sigurnosni ventili bili su zatvoreni, tako da je u more iz cijevi isvcurilo oko 200 litara preostalog pogonskoga goriva, tip diesel.

Tegljač ‘Rigel’ ubrzo nakon događaja vratio je tanker uz obalu, gdje je osiguran na vezu. O događaju je obaviještena Lučka kapetanija Split, čiji službenici su obavili očevid na poziciji nezgode i kamo su odmah angažirali pripadnike Javne vatrogasne postrojbe Split, koji su na poziciju angažirali i pomorsku vatrogasnu jedinicu u cilju uklanjanja manjeg onečišćenja.

Kapetan Lučke kapetanije Split, Željko Kuštera nam pojašnjava da scenarij nije dramatičan jer se sve radilo po propisima.

– Brod je imao ventile na kraju i brodu i sva sreća da je na njemu bio iskustan zapovjednik i peljar. Pozvali su pomoć i stigli su momci iz DVD Florijan i CIAN-a, nije bilo istjecanja van postavljene brane. A kako se sve radilo po pravilima, oko broda su preventivno postavljene brane koje nisu propustile naftu – ispričao nam je o tom događaju kapetan Kuštera.

D.G.