VIDEO Ruski predsjednik se u batiskafu spustio na dno Finskog zaljeva

Foto: Screenshot

Ruski predsjednik Vladimir Putin se u subotu u batiskafu C-explorer 3.11 spustio na dno Finskog zaljeva blizu otoka Goglanda, gdje se nalazi sovjetska podmornica Šč-208 “Sjomga”, koja je potonula u Drugom svjetskom ratu.

Šef ruske države je prisustvovao postavljanju memorijalne ploče na podmornicu. Snimku spuštanja u batiskafu objavila je televizija NTV.

Sovjetska dizel-električna podmornica Šč-208 konstruirana je 1930. godine, a 1935. je postala dio arsenala Baltičke flote. Potonula je 1942. iz nepoznatih razloga. Život je izgubilo svih 40 članova posade.

Podmornica je otkrivena za vrijeme ekspedicije Ruskog geografskog društva čijim pokroviteljskim vijećem predsjedava Vladimir Putin.

Predsjednik Rusije je poslije spuštanja na dno Finskog zaljeva u batiskafu objasnio razloge zbog kojih sudjeluje u ronilačkim i letačkim pothvatima, a tu njegovu izjavu je prenijela agencija TASS. Cilj mu je, kako je rekao, bolje sagledati cijenu napora građana Rusije koji rade u sličnim uvjetima.

– Na zemlji ima mnogo problema. Da bi ih bilo manje, netko mora letjeti kroz zrak, a netko se spuštati pod more – rekao je Putin novinarima nakon spuštanja na dno Finskog zaljeva, piše Russia Beyond.

D.G.