Torcida i Armada koreografijama čestitali Dan pobjede

Foto: Screenshot

SPLIT/RIJEKA – Danas zahvalna Hrvatska slavi 24 godine pobjede nad okupatorom koji je četiri godine maltretirao i ubijao civile bombardiranjem hrvatskih gradova od Dubrovnika do Vukovara. Sjećanje na oslobodilačku vojno-redarstvenu akciju Oluja u kojoj su od okupatorskih snaga oslobođena područja sjeverne Dalmacije, Like, Banovine i Korduna, na svoj način su proslavile i navijačke skupine Torcida i Armada. 

Torcida je na početku drugog poluvremena utakmice na Poljudu između Hajduka i Lokomotive priredila spektakularnu interaktivnu koreografiju posvećenu godišnjici obilježavanja Oluje.

“Mene zove domovina. Slobodna ćeš ostati”, pisalo je na transparentu, a igrokaz u kojem simbolično srbijanski tenk gazi Hrvatsku, završava podizanjem velikog hrvatskog grba. S jedne strane hrvatska zastava, s druge su nadirali tenkovi od papira dok nisu svladani, zapaljeni, uništeni. Pjevalo se nakon toga “Poljubi zemlju po kojom hodaš…”, “Moja domovina…”, “Marjane, Marjane…”

Ako je kome promaklo, jer su pogledi bili dobar dio utakmice okrenuti prema tribinama, Hajduk je svladao Lokomotivu. Pogotke za treću pobjedu Splićana u isto toliko kola bili su Caktaš (40), Eduok (43) i Nejašmić (57).

A na Krčkom mostu treću godinu zaredom, točno u 21 sat, riječka Armada je prekrasnom koreografijom obilježila Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

Svijetlile su 222 baklje, a time je iskazano i zajedništvo koje je bilo jedna od ključnih sastavnica pobjede u Domovinskom ratu, ali i počast svim poginulima kojih je s područja Primorsko-goranske županije upravo onoliko koliko je bilo i svijetla baklji – 222.

– Za razliku od prijašnjih godina, ove smo uveli neke od promjena. Ponajprije, promijenili smo datum održavanja jer iako je blagdan posvećen slobodi Domovine 5. kolovoza, velik broj branitelja nije mogao doći do područja oko mosta jer su tog dana organizirane brojne mise, obilasci grobova poginulih kao i prigodna sportska, kulturna i zabavna druženja. Odlučili smo stoga našu bakljadu, našu zahvalnost hrvatskim braniteljima pomaknuti dan ranije kako bi baš svi koji to žele mogli nazočiti našem spektaklu – rekao je za Novi list Dejan Božić, predsjednik KN Armada.

D.G.