Zbog mnoštva krađa, istarska policija apelira: “Pripazite na svoje bicikle!”

Foto: Pixabay

Istarska je policija je proteklih nekoliko dana zabilježila više krađa bicikla. Stoga savjetuju građane kako spriječiti da postanu žrtvom krađe bicikla.

Dva su bicikla ukradena 1. kolovoza, jedan u kampu u Medulinu, gdje je nepoznati počinitelj na štetu 27-godišnje austrijske državljanke otuđio bicikl vrijedan više od deset tisuća kuna.  Drugi bicikl, vrijedan oko deset tisuća kuna, ukraden je u kampu u Umagu na štetu 50-godišnjeg državljanina Švicarske. U Umagu, u ul. B. Kocijančića iz otvorenog dvorišta ukraden je bicikl vrijedan više tisuća kuna vlasništvo 49-godišnje ruske državljanke.

Sljedeći dan, 2. kolovoza krađa bicikla dogodila se na području Pule u Carlijevoj ulici gdje je nepoznati počinitelj na štetu 54-godišnje Puljanke otuđio dva ženska bicikla, oštetivši je za više tisuća kuna.

U subotu 3. kolovoza tijekom dana nepoznati je počinitelj na parkiralištu u Novoj Vasi s nosača bicikla osobnog vozila otuđio dva bicikla , čime je državljanina Novog Zelanda oštetio za više desetaka tisuća kuna.

Policijska uprava istarska savjetuje građane kako spriječiti da postanu žrtvom krađe bicikla, a u slučaju da do toga ipak dođe, kako olakšati policiji traganje za počiniteljem: 

fotografirajte svoj bicikl,

fotografirajte ili zapišite tvornički broj bicikla, broj okvira ili neke druge uočljive karakteristike po kojima će se bicikl u slučaju krađe moći lakše identificirati i pronaći,

uvijek držite bicikl zaključan ili pod nadzorom,

u kampovima bicikl ostavite na predviđenom i osiguranom mjestu ukoliko postoji, odnosno u blizini recepcije, gdje se uglavnom nalaze zaštitari ili djelatnici kampa,

na plažama bicikl ostavite na mjestu, gdje će  biti pod vašim nadzorom ili nadzorom poznate osobe,

na ulicama, bez obzira što bicikli ostavljate kratko vrijeme zbog odlaska u trgovinu ili slično, zaključajte ga ili ostavite pod nadzorom poznate osobe,

bicikl uvijek držite zaključan za čvrsti metalni predmet ili pod nadzorom,

nikada nemojte bicikl zaključavati za kotač, a ako je sajla dovoljno dugačka, onda je provucite kroz više mjesta na biciklu,

nemojte štedjeti na sigurnosti, bicikl zaključajte s dvije sajle,

prilikom ostavljanja, bicikl izbacite iz brzine ili prebacite u najmanju brzinu,

uz bicikl ne ostavljajte nikakav alat,

u dvorištima i stambenim zgradama, bicikl držite zaključan po mogućnosti u garaži ili drugom zatvorenom prostoru, odnosno na mjestima koja nisu uočljiva sa ulice i koja su noću osvijetljena.

Ovakvim samozaštitnim ponašanjem u značajnoj mjeri će se smanjiti mogućnost krađa i doprinijeti sigurnosti i smanjenju šteta u predstojećoj turističkoj sezoni.

PROČITAJTE JOŠ: Zbog učestalih krađa bicikala, policija objavila niz savjeta turistima

I.B.