Kupači kontra brodica – Vraćene zaštitne bove na jadrijsku plažu

Foto: ŠibenikIN

JADRIJA – Putajuće bove, među kupačima popularno nazvane ‘očenaši’, koje označavaju granice kupališnog prostora, vraćene su ovih dana u Guštinu valu nakon što su početkom srpnja bile uklonjene s te jadrijske plaže.

Na uklanjanju bovica koje kupačima jamče da ih neće zahvatiti propeler broda bile su uklonjene iz Guštine vale na inzistiranje Lučke kapetanije, koja je još 2018. godine izdala rješenje u kojem stoji da se po slovu zakona one ne smiju nalaziti unutar plovnog puta, piše ŠibenikIN.

Guština vala, naime, preuska je i za plažu i za lučicu koja se s nekoliko improviziranih mulića smjestila u dnu te uvale, a bovice su sužavale plovni put do lučice zbog čega je Lučka kapetanija bila odlučna u namjeri da ih djelatnici gradske uprave uklone s te plaže.

To je početkom srpnja i učinjeno, a u gradskoj upravi razmišljali su i o postavljanju ploče s natpisom o kupanju na vlastitu odgovornost. ‘Očenaši’ su ipak ovih dana vraćeni na tu jadrijsku plažu, a Lučki kapetan Robert Baljkas kaže da u njihovom vraćanju nema ničeg spornog, ali samo pod uvjetom da su ovaj put postavljene bliže obali umjesto na početnu udaljenost na kojoj su sužavale plovni put brodica.

– Očito su ih povukli bliže plaži kako kupači ne bi bili unutar plovnog puta, i ako je to tako, onda je sve u redu – kazao je Baljkas koji je zbog odluke o uklanjanju bovica naišao na snažno negodovanje Jadrijaša pa im je pismenim putem morao obrazlagati odluku.

Ante Glavurtić iz gradskog odjela za gospodarstvo kazao je da su bovice vraćene u Guštinu valu prvenstveno zbog interesa i sigurnosti svih koji gravitiraju tom dijelu Jadrije, ali su po preporuci Lučke kapetanije ipak postavljene bliže obali.

ŠibenikIN

Vaš komentar