Pomorci na kruzerima i trajektima među najnezadovoljnijima u struci

Foto: Pixabay

Pomorci koji rade na brodovima za krstarenje i trajektima svrstavaju se među one nesretne u brodskoj industriji, pokazuje novo izvješće koje je objavila Misija za pomorce.

Izvještaj Seafarers Happiness Index za drugo tromjesečje 2019. godine, izrađen u suradnji s P&I-jem, otkrio je da su članovi posade na kruzerima i trajektima imali prosječnu ocjenu 5,3/10 na njihovoj općoj razini sreće, prenosi Pomorac.net.

To je 15 posto manje od globalnog prosjeka za sve vrste brodova, koji u ovom tromjesečju iznosi 6,27.

Nivo sreće za one koji rade na tankerima, kontejnerskim I brodovima za prijevoz rasutih tereta bio je blizu globalnog prosjeka, dostižući oko 6,3/10.

Prema dobivenim podacima, pomorci na brodovima za jaružanje bili su najzadovoljniji. Međutim, postotak ispitanika koji služe na ovom tipu brodova bio je relativno nizak.

Kad se mjeri po dobi, razina sreće bila je najviša kod najmlađih pomoraca. To se pojačava ako se mjeri rankom, a kadeti bilježe najvišu razine sreće, što je ohrabrujući znak za one koji započinju svoju karijeru na moru.

U tromjesečnom istraživanju tijekom pojavila su se četiri ključna pitanja. Uključuju odgođenu plaću, smanjeni dopust, stres radnog opterećenja uzrokovan manjim brojem posade na brodu i nedostatak razumijevanja obalnog osoblja s obzirom na pitanja dobrobiti pomoraca.

Istodobno, zabrinutost oko napuštanja pomoraca i dalje raste, pri čemu mnogi pomorci izražavaju osjećaj ranjivosti nakon niza nedavnih incidenata širom svijeta. Organizacija je također dobila niz izvještaja o agresiji, nasilju i maltretiranju protiv žena pomoraca.

Pozitivno je da je razina sreće pomoraca u njihovoj sposobnosti da ostanu u kontaktu sa svojom obitelji dok su na moru porastao ovaj kvartal. Ovo je ohrabrujući pokazatelj prednosti za pomorce od poboljšane povezanosti na moru, kao i važnost daljnjih poboljšanja, kako u pogledu dostupnosti, tako i troškova komunikacije, navodi Misija za pomorce.

Štoviše, razina sreće među pomorcima zbog njihove sposobnosti održavanja kondicije i zdravlja na brodu također je porasla. Odgovarajući na anketu, veliki broj pomoraca također je naglasio važnost tjelesnog vježbanja kao čimbenika mentalnog blagostanja.

– Već vidimo opipljive rezultate u industriji, o čemu svjedoči sve veći broj brodarskih kompanija koje su izrazile interes za pokretanje vlastite verzije indeksa sreće, kao i naša nedavna nominacija za najbolji program dobrobiti posade na ovogodišnjoj Sigurnost na moru – komentirao je Steven Jones, osnivač Indeksa sreće pomorca.

– Međutim, hitno nam treba više podataka i da čujemo više priča pomoraca, uključujući one koji su već riješili anketu, ako želimo da ovo uspije. Da bismo to podržali, gradimo nove internetske mogućnosti i aplikacije za obradu podataka i naporno radimo na priopćavanju rezultata svakog istraživanja na globalnoj razini.

Posljednje istraživanje završilo je tisuće ispitanika iz svih regija, a najbolje su zastupljeni pomorci s indijskog potkontinenta, istočne Europe, jugoistočne Azije i zapadne Europe, piše World Maritime News.

Pomorac.net