Gusari iz Komina pobjednici 22. Maratona lađa

Foto: MORH

PLOČE – Ekipe 28 neretvanskih lađa odveslale su 22. Maraton lađa na putu dugom 22,5 kilometara od Metkovića do Ploča. Start Maratona lađa ispod mosta u Metkoviću najavili su pucnji kubura, a nizvodno rijekom Neretvom preko Opuzena do Ploča natjecanje je pratilo više tisuća navijača duž veslačke trase bodreći svoje favorite.

Ovogodišnji pobjednici su Gusari iz Komina koji su u cilj stigli nakon nešto više od dva sata veslanja. Drugo mjesto je osvojila ekipa Stabline, a treća je na cilj u Pločama pristigla ekipa Crni put iz Metkovića. Zanimljivo je da se prvi put natjecala i ekipa Hrvatske ratne mornarice koju su činili pripadnici Satnije mornaričko-desantnog pješaštva Flotile HRM. Oni su osvojili za prvi put visoko sedmo mjesto.

Maraton se održao pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, a uz tisuće stanovnika neretvanskog kraja koji su došli bodriti lađare od starta u Metkoviću duž svih 22,5 kilometara duge staze sve do cilja u Pločama, bio je i izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednnice OSRH, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević.

PROČITAJTE JOŠ: Hrvatska ratna mornarica prvi put na maratonu lađa na Neretvi 

Foto: MORH

Krstičević podsjetio da je gusarski napad odabran za Dan HRM-a

Podsjetio je kako je Dan Hrvatske ratne mornarice, 18. rujna, izabran u sjećanje na događaj iz 887. godine, kada su upravo Neretljani pod knezom Branimirom pobijedili Mlečane kod Makarske i zaustavili ih u naumu da unište malu hrvatsku Neretvansku kneževinu.

Istaknuo je kako se veza Hrvatske vojske i Maratona lađa vidi i u tome što je natjecanje nastalo kao spomen na slavnu operaciju Zelena tabla – Male Bare u Domovinskom ratu kada su stvoreni uvjeti za deblokadu Dubrovnika.

– Ovo natjecanje i vaš odaziv najviše govori o pozitivnom rivalstvu i športskom duhu hrvatskog čovjeka, stoga sam ponosan što promičete pozitivne vrijednosti koje su današnjem svijetu potrebne.  Cilj ovakvog natjecanja je da se taj pozitivni natjecateljski duh prelijeva na društvo i da se gradi zajedništvo koje nam je toliko potrebno kako bi našu Domovinu učinili perspektivnijom. Čuvajte ovu lijepu tradiciju jer je podsjetnik na slavne dane hrvatske povijesti, na hrvatske velikane i branitelje kroz stoljeća pa sve do našeg vremena,  do branitelja iz Domovinskog rata – istaknuo je ministar Krstičević.

PROČITAJTE JOŠ: Sastao se organizacijski odbor Maratona lađa, u planu gradnja “Lađarskih dvora”

D.G.

Vaš komentar