ISPRIČALI SE DUBROVČANIMA Kruzer se vezao mimo rasporeda, pa izazvao kolaps

Foto: Dubrovnik Port / Ilustracija

DUBROVNIK – Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković primio je službeni dopis predsjednika MSC Cruises, Pierfrancesca Vaga s isprikom radi ticanja njihovog broda MSC Sinfonie mimo utvrđenog rasporeda, a koje je prvi put nakon dvije godine prouzročilo zastoje u pješačkom prometu na Vratima od Pila.

Isprika predsjednika Vaga pristigla je Frankoviću nakon prosvjednog pisma kojeg je dubrovački gradonačelnikuputio CLIA-i Europe neposredno nakon nemilog događaja.

Predsjednik jednog od najvećih svjetskih društava za kružna putovanja uputio je ujedno ispriku i građanima Dubrovnika zbog neugodnosti koje su posljedica privezivanja MSC Sinfonie u Gruž ranije nego je to utvrđenim rasporedom bilo predviđeno. To je, kaže predsjednik Vago, rezultat nesretnih i neplaniranih okolnosti. „Ranijem dolasku broda u Dubrovnik u najvećoj mjeri kumovale su nepovoljne vremenske prilike na moru  zbog kojih je Sinfonia na putu iz Venecije propustila ticanje u Mykonosu te se direktno uputila u Dubrovnik“, piše u dopisu.

Predsjednik MSC-a navodi da je, sukladno navedenim okolnostima, dolazak broda dva sata prije rasporeda usmeno autoriziran od strane Lučke uprave Dubrovnik, no da je došlo do propusta u kontrolnim mehanizmima MSC-a te da Sinfonia nije smjela dopustiti iskrcaj do regularnog vremena dolaska čime su prekršena pravila CLIA-e i Grada Dubrovnika.

„Želim vas osobno uvjeriti da je ovaj događaj bio iznimka – prouzročen vanjskim čimbenicima te da smo bez odlaganja uveli novu razinu kontrole koja će osigurati da svi naši dolasci budu posve usklađeni s dogovorom CLIA-e i Grada Dubrovnika“, zaključuje predsjednik MSC-a uz poruku da je njihova predanost sporazumu s CLIA-om i željama Grada posve čvrsta.

Iz Grada Dubrovnika podsjećaju da su udruženje Cruise Lines International Association (CLIA) i Grad Dubrovnik potpisali 24. srpnja Sporazum o suradnji na očuvanju i zaštiti kulturne baštine Dubrovnika putem odgovornog upravljanja turizmom kako bi Dubrovnik postao primjer održivog turizma na Jadranu i šire.