Djeca stradala na brodu u životnoj opasnosti, odrasli stabilno – Je li uzrok hrana ili nepoznati plin?

Foto: Facebook / HZHM / Ilustracija

Na brodu kod Hvara u utorak je umro muškarac, o čemu je obaviještena policija, a još pet osoba s istog broda, od kojih su dvoje djece, hitno je prevezeno helikopterima u splitski KBC.

Troje odraslih je stabilno, a djeca su u kritičnom stanju i smještena su na Odjelu intenzivne njege. Kako doznaje RTL, radi se o dječaku starom pet godina i djevojčici koja ima 14 godina. Imaju višestruka zatajenja organa i priključeni su na respirator.

– Njihova fizička slika je lagana, a jedna bolesnica je srednje teško. Dvoje planiramo zbrinuti kroz dnevnu bolnicu. Nisam još siguran da je uzrok njihovih tegoba neka zarazna bolest – rekao je primarijus Dragan Ledina iz KBC-a Split te dodao da će trebati pričekati još nekoliko sati dok ne dođu nalazi pretraga.

– Izvana je nešto uneseno u organizam. Preuranjeno je govoriti o bilo čemu. Troje bolesnika je stabilno, i to je najvažnije. Ako isključimo unos uzročnika preko usta, moramo razmatrati respiratorni trakt, znači plinove – rekao je primarijus. Ističe kako su mu bolesnici rekli da su osjetili miris benzina, no da on na brodu i nije tako neobičan.

Dodao je da su simptomi kod djece dosta teži nego kod bolesnika koji su imali samo crijevne tegobe – proljev i povraćanje. Na pitanje misli li da je riječ o trovanju školjkama koje su jeli za večeru u jednom hvarskom restoranu, primarijus je istaknuo da mu se čini kako to nije razlog.

– Pojeli su dvije porcije dagnji, a njih 6 od 8 je oboljelo. Nije poznato jesu li na večeri svi jeli istu hranu. Također, hranili su se i na turističkom brodu. Treba napraviti analizu hrane koju su uzimali u posljednja tri dana da bismo mogli sa sigurnošću reći o čemu je riječ. Nisam naišao na ovako burnu reakciju organizma u svojoj karijeri – istaknuo je primarijus i ponovio da je prerano govoriti o uzroku trovanja.