Nakon velikih vrućina slijedi upozorenje na neverine

Foto: Boris Kačan

Nakon toplinskog vala koji je u nekim dijelovima unutrašnjosti Dalmacije probio barijeru od 40 Celzijevih stupnjeva, slijedi upozorenje na neverine koji bi na sjevernom Jadranu mogli biti opasni.

Nakon najvećeg crvenog, za danas je Državni hidrometeorološki zavod oglasio narančasti meteoalarm za cijelu obalu. Upozorenje se odnosi na nastavak toplinskog vala, odnosno iznimno visoke temperature koje će u nekim dijelovima srednjeg Jadrana dosezati 34 stupnjeva.

U Dalmaciji će i dalje biti sunčano i vruće. U ostatku zemlje djelomice sunčano, a na zapadu već u prvom dijelu dana može pasti malo kiše. Popodne je poneki pljusak moguć u Istri. Moguće je i grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnom kišom. Puhat će umjeren, na udare mjestimice i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu većinom sjeverozapadnjak, uz obalu mjestimice i bura. Najniža jutarnja temperatura na Jadranu od 23 do 28. Najviša dnevna za Jadran se očekuje između 33 i 36 °C.

Upozorenje za nautičare

Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana mogući su neverini, uglavnom prema kraju dana. U Velebitskom kanalu poslijepodne mjestimični udari bure u jačanju na 35-40 čvorova.

D.G.