Četveročlana obitelj spašena s opožarenog broda kod Ista

Foto: MPPI

IST – Četveročlana obitelj pravovremeno je evakuirana sa brodice, koja je jučer gotovo u potpunosti izgorjela i potonula kod otoka Ista.

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) jučer, 13. kolovoza u 19.08h zaprimili su dojavu očevidca o pomorskoj nesreći u uvali Široka, na otoku Istu, o čemu su odmah obavijestili službenike Lučke kapetanije Zadar i nadležne Lučke ispostave Ist, a na poziciju pomorske nesreće iz MRCC Rijeka angažirani su pripadnici mjesnog Dobrovoljnog vatrogasnog društva, DVD Ist, pripadnici Javne vatrogasne postrojbe, JVP Zadar te je o nesreći obaviještena i Postaja pomorske i aerodromske policije Zadar.

Prema dostupnim podatcima u okviru očevida koji provodi LK Zadar, u požaru na brodici nitko od četveročlane obitelji (državljani Republike Slovenije) srećom nije ozlijeđen, zahvaljujući brzoj reakciji očevidaca, koji su brodolomce evakuirali privatnom brodicom na obalu otoka Ista.

Službenici LK Zadar i LI Ist osigurali su područje nesmetane plovidbe za druge sudionike u pomorskom prometu u području pomorske nesreće, a pripadnici DVD Ist i JVP Zadar osigurali su poziciju nesreće u svrhu sprječavanja eventualnog onečišćenja mora, u slučaju istjecanja pogonskoga goriva iz brodskih spremnika. Brodica je zbog nastalih oštećenja sinoć u 21.00h, nedugo nakon gašena požara, potonula na dubinu 1 do 2 metra na poziciji sidrenja. U trenutku potonuća na poziciji nesreće nije uočeno onečišćenje mora niti morskog okoliša.

Službenici LK Zadar i LI Ist nakon dovršetka očevida na poziciji pomorske nesreće, kao i utvrđivanja ne prisutnosti alkohola u krvi voditelja te ujedno suvlasnika potonule brodice, sinoć u 22.14h četveročlanu obitelj brodolomaca ukrcali su na spasilačku brodicu LK Zadar i prevezli ih u Zadar.

Iz Lučke kapetanije Zadar voditelju / suvlasniku izgorjele brodice naloženo je da tijekom današnjeg dana, 14. kolovoza pristupi u službene prostorije, u svrhu daljnjih očevidnih izvida ove pomorske nesreće.

Potonula podrtina na poziciji nesreće trenutno ne predstavlja opasnost za sudionike u pomorskom prometu, a organizacija potrebnih aktivnosti u cilju vađenja i tegljenja podrtine, odlučit će se u nadležnosti Lučke kapetanije Zadar.

PROČITAJTE JOŠ: Gori gliser na Istu, evakuirano dvoje turista

D.G.