Marjana Botić: „Devastacija pomorskog dobra u Zadru pod pokroviteljstvom je HDZ-a“ – Sve istražuje Ministarstvo mora

Foto: Boris Kačan

ZADAR – Vijećnica Akcije mladih u skupštini Zadarske županije, uputila je priopćenje na temu odobravanja koncesije na Boriku od strane Županijske skupštine, unatoč tome što je oporba bila žestoko protiv.

Akcija mladih zatražila je očitovanje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koje je odgovorilo na upit. Priopćenje vijećnice Marjane Botić, kao i odgovor Ministarstva prenosimo u cijelosti.

Marjana Šešelja

“U privitku je odgovor Ministrstva mora na naš zahtjev za poništenje odluke o koncesiji trgovačkom društvu Borik. Povodom odgovora koji pokazuje da je odluka Županijske skupštine ipak vjerojatno protuzakonita upućujemo i priopćenje osobito o sve jačem zamahu devastacije javnih prostora navodnim urbanističkim planovima koji su u Zadru redovno također protuzakoniti po mnogim točkama.

Povodom zahtjeva Akcije mladih o poništenju odluke omogućavanja prava građenje na pomorskom dobru trgovačkom društvu Borik d.o.o na području turističkog naselja Falkenstanier, na kojem su do sjednice Županijske skupštine imali pravo iznajmljivanja plažnih rekvizita, Ministarstvo mora odgovorilo je traženjem dokumentacije o spornoj odluci od nadležnog županijskog ureda. Zahtjev je u privitku ovog priopćenja.

Akcija mladih povodom ove sporne koncesije želi naglasiti da je zadarski HDZ godinama u službi male interesne skupine za koju se donose odluke o koncesiji, uređuju urbanistički planovi i protežira ih se u dozvolama prava građenja najčešće stambenih blokova.

Akcija mladih također godinama naglašava da nismo protiv ulaganja i investicija, ali smo protiv ovakvih pogodovanja koje HDZ godinama provodi u Zadru na način da tobožnjim ulagačima zapravo poklanja javne prostore i pogoduje urbanističkim planovima na način da oni minimalnim inicijalnim ulaganjima dobivaju mogućnosti izrade stambenih blokova u čijoj (skupoj) cijeni kvadrata debelo nadoknade minimalno početno ulaganje. Sve na štetu javnih prostora grada Zadra, uskih navodno modernih prometnica bez ili gotovo bez nogostupa, bez autobusnih ugibališta, a biciklističke staze i urbano zelenilo nećemo ni spominjati jer su za zgradurine od 8 + katova, nagurane na samu prometnicu takva rješenja znanstvena fantastika.

Na javnoj raspravi o primjedbama na novi urbanistički plan grada Zadra koja završava ovih dana, Akcija mladih izrazila je svoje protivljenje činjenici da urbanističke planove dodijeljene bez javnog natječaja izrađuju arhitektonski uredi koji ne samo da nemaju dovoljno stručnjaka svih profila pogotovo onih prometne struke, već se evidentno nalaze u jasnom sukobu interese budući se često pojavljuju kao ulagači na susjednom području grada ili čak području za koji su ranije izrađivali urbanistička rješenja ili se pojavljuju kao mogući najmodavci HDZ-ovskim javnim ustanovama… Također se (kao i svi HDZ-ovski „ulagači“) nalaze vjerojatno u dugovima raznim bankama iz kojih ih HDZ redovno izvlači praktičnim poklanjanjem atraktivnih prostora, kao što sad svjedočimo kod dozvole građenja notornom „poduzetniku“ Zdenku Zriliću na području Uskoka.

Na tom području prijašnji mali vlasnici nisu imali pravo građenja, ali je prelaskom vlasništva u ruke spomenutog „poduzetnika“ HDZ je pokorno sve dozvole ekspresno omogućio.

Akcija mladih već godinama u svojoj domeni javnih poslova predstavnika u vijeću i skupštini svaku spornu odluku kao što su gore spomenute pokušava riješiti u korist zadržavanja javnih prostora i ravnopravne tržišne utakmice svih poduzetnika, a ne pogodovanja raznim polukriminalnim i debelo zaduženim sa HDZ om uvezanim skupinama. Mi se nemamo čega sramiti. Oni koji sve ovo godinama omogućavaju mogu mirno hodati gradom samo zato jer su ga institucionalno i moralno devastirali jednako kao i urbano.

Do kada će građani grada Zadra mirno gledati takvo prostorno uništavanje vlastitog grada pitanje je na koji trebaju odgovoriti sami građani”, stoji u priopćenju Marjane Botić.

Ministarstvo: “Molimo za žurnu dostavu dokumentacije”

U odgovoru Ministarstva mora kojeg potpisuje pomoćnik ministra Anđelko Petrinić stoji:

„U ovom Ministarstvu zaprimljena je pritužba na postupanje Županijske skupštine koju Vam dostavljamo u prilogu ovog dopisa.

Kako bismo utvrdili je li došlo do kakvih povreda propisa koji reguliraju dodjelu koncesija na pomorskom dobru, molimo za žurnu dostavu dokumentacije – odluke o koncesiji koju je donijela Županijska skupština kojom je koncesija dana trgovačkom društvu Borik d.d., odluku o izmjeni prvobitno donesene odluke, kao i zapisnik s održane sjednice na kojoj je donesena predmetna odluka o izmjeni odluke o koncesiji pomorskog dobra.“

D.G.

Vaš komentar