Vlasniku i kapetanu broda zbog trovanja više osoba i smrti jedne prijeti do 8 godina zatvora

Foto: GULET Atlantia / Facebook

Uhićenje vlasnika i kapetana broda na kojem je zbog trovanja ugljikovim monoksidom preminuo talijanski državljanin, a dvoje djece je životno ugroženo uslijedilo je jer su pet dana prije tragedije nepropisno ugradili agregat u strojarnici broda, zbog čega je došlo do istjecanja otrovnih plinova, izvijestila je Splitsko-dalmatinska policija.

Benzinski generator kojeg su ugradili u brod, koristi se za otvorene prostore i zabranjen je za plovila jer se radi o zapaljivoj tvari. Ugradili su ga protivno pravilima struke, kao i izričitim tehničkim uputama u pogledu sigurnosti korištenja uređaja.

Sutra tijekom jutra će obojica  zbog osnovane sumnje u počinjenje Teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz članka 222. stavak 4., u vezi sa člankom 215. Kaznenog zakona uz kaznenu prijavu biti privedeni pritvorskom nadzorniku.

U članku 215. Kaznenog zakona stoji:

“Tko požarom, poplavom, eksplozivom, otrovom ili otrovnim plinom…. izazove opasnost za život ili tijelo ljudi ili za imovinu većeg opsega, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.”

A u navedenom članku 222., stavku 4. istog zakona stoji da “ukoliko je prouzročena smrt jedne ili više osoba, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora u trajanju od jedne do osam godina”