KREATIVNI NERED? Ovako je organiziran ulazak u trajekte u zadarskoj luci Gaženica

Foto: Čitatelj

ZADAR – Čitatelja iz Zadra zbunila je regulacija prometa u luci Gaženica. Trajekt za Brbinj nalazi se lijevo, a trajekt za Preko desno, dok je kolona automobila za svaki trajekt sa suprotne strane, pa se križaju pri ulasku.

– Skica je rađena po istinitom događaju. Kolona auta za Preko je livo, a brod za Preko je desno. Kolona auta za Brbinj je desno, a brod livo. Istovremeni ukrcaj. Nemam duhoviti komentar, jer ovo je ispod granice žalosnog. Meni uopće nije sporno da radnici Lučke uprave reguliraju ukrcaj. Meni je samo nevjerovatno da trajekt za Preko ne stoji na poziciji prema kojoj vodi cestovna traka na kojoj piše Preko, nego dolazi dolazi do križanja – priča nam ovaj Zadranin.

Nazvali smo zadarsku Policijsku upravu s upitom „Tko je nadležan za reguliraciju prometa unutar luke?“

– Za cestovni promet nadležna je prometna policija, no od prometnice do trajekta, u dijelu pod nadzorom Lučke uprave, vozilima prema trajektu upravljaju njihovi djelatnici, ovisno o rasporedu, veličini i težini vozila – ispričala nam je glasnogovornica Zadarske policije, Ivana Grbin.

Prometni policajci završe nekakvu prometnu školu, pa čak i ljetni bobiji na raskršćima prođu tečaj. Pitali smo u Lučkoj upravi imaju li oni licencu za regulaciju prometa?

– Ovako se posao radi već 15 godina i promet reguliraju naši prometni redari. Pa iako se čini kaotično, kaosa nema, jer svi dođu na svoj trajekt. Radi se jednostavno o tome da svaka trajektna linija ispred sebe ima sedam traka, kad se popune trake, otvaramo osmu, a onda i prvu sljedeću na suprotnoj strani. Jedan trajekt bude popunjen do kraja, a onda sljedeći već nije, a na ovaj način smanjujemo gužvu – ispričao nam je ispred Županijske lučke uprave voditelj Službe nadzora na obali u luci Gaženica.

Jesu li mogli jednostavno trajekti zamijeniti mjesta i čemu služi horizontalna signalizacija koja je unaprijed zamišljena da vozači lakše pronađu put do svog trajekta ispred njih, ostaju tek neodgovorena pitanja na neobičan “kreativni nered” u novoj i prostranoj zadarskoj putničkoj luci.

D.G.