Njemački i austrijski mediji, poput austrijskog Die Pressea i njemačkog Tagesspiegela, objavili su članke o hrvatskom turizmu u poprilično negativnoj konotaciji, a referiraju se izvještajima hrvatskih  medija, ali i uglednog eVisitora. Prilično realni sliku loše turističke sezone upotpunjuje naglasak na “visokim cijenama i prljavštini”, ali i iznajmljivačima s jednom do tri zvjezdice koji u apartmane ne ulažu, pa goste nerijetko dočeka namještaj iz vremena bivše Jugoslavije.

Tagesspiegel piše da su hrvatske plaže i trajekti poluprazni, a naglašava i paniku iznajmljivača koji su se preračunali u očekivanjima.

Photo: Jakobv Begović

“Dosadašnji rast hrvatskog turizma bio je potaknut problemima konkurencije u sjevernoj Africi, Turskoj i Grčkoj, ali kad su problemi nestali, za Hrvate su stigli problemi kojih ne bi bilo da se ulagalo u bolju ponudu. No to je izostalo, ali su cijene bez zadrške rasle“ – kritizira njemački dnevnik i dodaje kako se u Hrvatskoj skupo naplaćuje parking, ali i ležaljke ako su u hladu.

Ne spore ljepotu hrvatskih otoka i obale, ali podcrtavaju previsoke cijene za ono što realno nema kvalitetu.

“Više od 100 eura po noćenju se naplaćuju garsonijere koje su opremljene još za vrijeme Jugoslavije. Najmanja je potražnja za starim apartmanima u koje se nije ulagalo godinama” – napominju uz kritike za fekalije koje Hrvati redovito ispuštaju ispred vlastitog praga. Njemački gosti su shvatili da neulaganje u kanalizaciju ima za posljedicu potencijalnu opasnost od zaraze pa se s razlogom brinu što se događa s destinacijom gdje su sve do ove godine bili tradicionalni gosti?

Primjetili su i da u hrvatskom Ministarstvu turizma namjerno ignoriraju loše brojke o broju turista i noćenja te da samo rvatski mediji pišu o “sezoni otrježnjenja” i “kraju turističkog sna”.