2 min. čitanja

ZABRANA RIBOLOVA DALA REZULTATE – Oporavlja se riblji fond Jabučke kotline

ZABRANA RIBOLOVA DALA REZULTATE – Oporavlja se riblji fond Jabučke kotline
Photo: Wikimedia

Ekipa od desetak zaposlenika Instituta za oceanografiju i ribarstvo provela je dvadeset dana na istraživačkom brodu “BIOS dva” na ribarstveno-biološkoj ekspediciji MEDITS (Mediterranean International Bottom Trawl-Surveys) kojoj je cilj bio istražiti stanje koćarskih naselja i opisati promjene koje se događaju kroz vrijeme.

Uzorkovalo se šezdesetak postaja u hrvatskom ribolovnom moru.

– Tijekom ekspedicije prikupljeni su uzorci ciljanih vrsta kao što su oslić, trlja, škamp, kozica, muzgavci te ostalih gospodarski najvažnijih vrsta riba, rakova i glavonožaca. Prikupljeni uzorci će biti detaljno analizirani i obrađeni u sljedećim mjesecima. No, već sada je vidljivo iz ovih istraživanja (ali i onih provedenih prošle zime), da je stanje resursa u otvorenom srednjem Jadranu, posebice Jabučkoj kotlini, znatno bolje nego prethodnih godina.

To je najvidljivije na primjeru oslića i škampa, gospodarski najvažnijih pridnenih vrsta. Znanstvenici vjeruju da je ovo poboljšanje stanja posljedica zabrane koćarskog ribolova u dijelu Jabučke kotline koji je na snazi već drugu godinu. Detaljni rezultati istraživanja bit će prezentirani javnosti neposredno nakon njihove obrade i tada će se moći dobiti cjelokupna slika stanja koćarskih resursa u 2019. godini – kazao je za Slobodnu Dalmaciju dr. sc. Igor Isajlović s IZOR-a.

Kako ovakva uzorkovanja provode sve europske zemlje Sredozemlja, na koncu znanstvenici objedinjuju podatke i opisuju stanje u cijelom Sredozemnom moru.

– Uz osnovna, radili smo i dodatna istraživanja diljem cijelog Jadrana. Tako su tijekom ovogodišnjeg MEDITS-a prikupljeni uzorci potrebni za realizaciju nedavno započetog projekta Hrvatske zaklade za znanost “Istraživanje ekološki osjetljivih područja komercijalno značajnih morskih organizama s naglaskom na rast i razvoj i zaštitu najmlađih razvojnih stadija“ (ESAmar). Svrha je prikupiti podatke o ranim životnim stadijima (jaja, larve i juvenili) važnih pridnenih i pelagičnih vrsta, definirati ekološki osjetljiva područja njihova rasta i razvoja te odnose vrsta koje u njima obitavaju – dodaje dr. sc. Barbara Zorica.

Kolegica joj dr. sc. Vanja Čikeš Keč napominje kako će dio podataka prikupljenih tijekom ove ekspedicije biti integriran s ranije prikupljenim podacima te analiziran kroz Interreg projekte kao što su Itaca, Prizefish, Fairsea, Dory i Sushidrop.

Ovom linijom projekata znanstvenici i gospodarstvenici Hrvatske i Italije uvođenjem novih metodologija u cilju održivog iskorištavanja i zaštite obnovljivih resursa Jadranskog mora, pokušavaju uskladiti zahtjeve proizašle iz Zajedničke ribarstvene politike EU-a za Sredozemlje kao i zahtjeve proizašle ulaskom RH u Europsku uniju.

Slobodna Dalmacija

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.