Otplivan maraton Šilo-Crikvenica 106. godinu za redom

Foto: TZG Crikvenica/PR

CRIKVENICA – Oboren je rekord u broju prijavljenih natjecatelja u preplivavanju kanala između Šila na otoku Krku i Crikvenice. Za najdugovječniju organiziranu sportsku priredbu u kontinuitetu, 106. Plivački maraton Šilo – Crikvenica prijavilo se je čak 415 sudionika. Ovogodišnji pobjednici su Duje Milan i Doris Beroš.

Priča o maratonu seže u 1910. godinu, kada je tadašnje Lječilišno-turističko povjerenstvo organiziralo prvu međunarodnu plivačku utakmicu od Šila do Crikvenice. Ovaj nadaleko poznati stoljetni maraton predstavlja izazov ne samo rekreativcima, već i vrhunskim sportašima, napominju iz Grada Crikvenice.

Plivači su došli organizirano iz klubova daljinskog plivanja u Poreču, Puli, Splitu, Rijeci, ali je nastupio i izuzetno veliki broj individualaca iz susjednih zemalja Slovenije, BiH, Italije, Mađarske, Srbije, Austrije, Njemačke, Slovačke, Nizozemske i Hrvatske.

Od najmlađeg, 10-godišnjeg Jakova Šituma iz Dubrave, do hrabrog Nemetha Lehela iz Mađarske, koji je rođen daleke 1936. godine. Legendarni Vice Profaca koji je u posljednjih 26 maratona propustio samo jedan, dobio je konkurenciju. Novinar i pisac iz Zadra rođen je 1939. godine, tri godine je mlađi od svojeg konurenta iz Mađarske i za toliko se je mjesta i bolje plasirao.

Duje Milan (1997) član KPD Split, inače iz Kaštela ponovio je prošlogodišnji uspjeh. Lani je pobijedio u vremenu 41:02 dok je ove godine plivao 42:05. Na drugo i treće mjesto plasirali su se Marco Urbani (43:01) i Andrea Crevatin (43:02) koji su iz Italije, ali plivaju za KPD Primorje, kao i još 17 njihovih sunarodnjaka.

Doris Beroš (1994) također iz KDP Split pobijedila je sa vremenom 44:49 i sa tim rezultatom je bila osma u ukupnom poretku, a na vječnoj listi najboljih ikada postignutih rezultata u ženskoj konkurenciji sa ovim vremenom drži visoko peto mjesto. Njena klupska kolegica Antonia Bokčić (2001) došla je za udar ruke iza pobjednice, dok je treće mjesto pripalo prošlogodišnjoj pobjednici Niki Perčić iz KDP Primorje sa vremenom 45:40, koja je lani plivala neznatno slabije (46:05), ali je sa tim rezultatom 2015. osvojila prvo mjesto.