Pred Zlatnim ratom sve više brodova; “Osim fekalija u moru, ilegalno iskrcavaju putnike na plažu”

Zlatni rat, Bol - Foto: Boris Kačan

BOL – Pred plažom Zlatni rat u Bolu na Braču iz tjedna u tjedan sidri se sve više brodova, mahom turističkih. Čitatelj za Dalmaciju danas piše da se na mnogim od tih brodova događa ilegalno prekrcavanje putnika.

– Ne smije se prekrcavati putnike na otvoreno moru, s broda na brod. To je zakonski nedopušteno. Nakon ilegalnog prekrcaja, mali gumenjak kreće direktno na plažu na puntu Rata. Tu se nasuče provom i iskrcaje putnike.

Tako se ne bi smjelo raditi jer na dnu plaže s istočne strane postoji ponton, a očito je namjera izbjeći taj ponton jer se plaća 10 do 20 kuna po glavi, a taj novac ide u proračun Općine.

Smrad fekalija i (ne)kažnjavanje

Međutim, to nije jedni problem. Brodice znaju butu nanizane tako gusto da se jedva može proći između njih. Upitno je smiju li se uopće sidriti kod Zlatnog rata. Radi se o zaštićenom području, sidrenjem svega i svačega dovodi se u opasnost autohtona morska flora. O ispustima balastnih voda bolje da ne spominjem, svaki put kada je tu puno brodova usidreno, na plaži se može osjetiti smrad fekalija. Ne kažem da to rade sve, ali ako napravi jedan brod, dovoljno je.

Po meni je jedini rješenje kolektivna kazna za ovako ponašanje, pa nek se među sobom dogovore tko je kriv – kaže sugovornik i smatra da lučki redar nema dovoljno ljudstva ni tehnike.

– Kazne mora naplatiti lučki kapetan. Činjenica je da ljudi koji se iskrcaju na puntu Zlatnog rata idu popiti piće i to nekome odgovora – zaključuje.