FOTO: OMIŠKA GUSARSKA BITKA Događaj zbog kojeg su stigli i iz National Geographica

Foto: TZG Omiš

OMIŠ – Rekonstruirana gusarska bitka iz 13. stoljeća, između omiških gusara predvođenih knezom Malduhom Kačićem i Mlečana koje je vodio zapovjednik  flote Akoncije, uprizorena je u nedjelju navečer u gradskoj luci u Omišu gdje je spektakularne prizore u kojoj su omiški gusari pobijedili  Mlečane, promatralo više od deset tisuća posjetitelja.

Svake godine 18. kolovoza u omiškoj gradskoj luci odigrava se, naime, prava – gusarska bitka! Dobro, ako ćemo baš paziti na detalje, onda treba naglasiti da se radi o rekonstrukciji bitke koja se izvorno odigrala u 13. stoljeću, no kad se samo nekoliko metara od vas sudare dva velika jedrenjaka uz zaglušujuću buku kubura, vrlo lako ćete pomisliti da se nalazite usred pravog pomorskog sukoba.

Da rekonstrukcija Omiške bitke nije samo interesantna posjetiteljima  grada dokazala je i ekipa National Geographic Channela, koja je u stigla u Omiš samo zbog ovog događaja.

Na manifestaciji svake godine sudjeluje više od stotinu naoružanih “Gusara” i “Mlečana”, kao i pripadnika povijesnih postrojbi “Kumpanjija” iz Blata na Korčuli, “Trombunjera” iz Dubrovnika, “Uskoka” s Klisa, “Poljičani” Društva sv.Jure, Priko i Župski Gospari Gusari iz Župe Dubrovačke.

Gusarska bitka u samo nekoliko godina izrasla je u jedan od vrhunaca omiške turističke ponude te svakog ljeta ovaj pomorski spektakl u naš grad privuče više od 10.000 posjetitelja od kojih svi odreda iz gradske luke odlaze oduševljeni. A kako i ne bi. Mačevi, kubure, teatralni padovi u more i sudar dvaju ogromnih jedrenjaka. Gusarska bitka besplatan je holivudski blockbuster koji se odigrava ravno pred vašim očima.

Povijest omiških gusara

Povjesničari smatraju kako je preteča današnjeg Omiša maleno naselje Oneum koje se nalazilo u samom podnožju velikog brda sjeverno od grada – Omiške Dinare.

S vremenom je lokalno stanovništvo svoje kuće počelo graditi sve bliže moru, a za to su imali itekako dobar razlog. Stari Omišani su, naime, bili gusari!

Čitavo 12. i 13.stoljeće omiški gusari bili su vladari mora od Splita do Dubrovnika, a svi brodovi koji su prolazili kraj ovog malenog grada na ušću Cetine morali su plaćati danak za slobodnu plovidbu ili riskirati borbu s nemilosrdnim gusarima iz koje su tek rijetki od njih izlazili kao pobjednici.

Omišani su tako, pod vodstvom čuvenih knezova Kačića, gotovo dva stoljeća vladali velikim dijelom Jadrana i napadali trgovačke brodove bogatih gradova poput Splita, Kotora, Dubrovnika i Venecije pa čak i papinske galije koje su Jadranom plovile prema dalekoj Palestini.

S vremenom, gusari su postali toliko moćni da je 1221. godine papa Honorije III. protiv Omišana poveo križarski rat koji je izgubio, no nepunih 60 godina kasnije Mlečani su, također po papinskom nalogu, protiv gusara s Cetine poveli drugi križarski rat, ovaj put s nešto više uspjeha.

Bio je to jedan od rijetkih omiških poraza u pomorskim bitkama, ali i veoma bolan. Knezovi Kačići nedugo nakon izgubljene bitke s Mlečanima pobjegli su iz grada, a njihova moć značajno je oslabjela. Iako su se i dalje bavili gusarenjem, Omišani su izvore prihoda sve češće tražili u poljoprivredi i ribarenju.

D.G.