3 min. čitanja

ŽELINA KUŽINA Trlja pečena na grill tavi

ŽELINA KUŽINA Trlja pečena na grill tavi
Foto: Željko Višić

Trlja kamenjarka (lat. Mullus surmuletus) morska je riba iz porodice trlja (Mullidae). U nas je još poznata pod imenima: trlja od kamena, barbun i trilja.

Željko Višić

Ima vretenasto tijelo, crvenkasto smeđkasta leđa s uzdužnom tamnijom crveno smeđom prugom preko bokova i tanjom žućkastom ispod bočne pruge te sedefasto bijeli trbuh. Na podbratku ima dva duguljasta pipka kojima kopa po pijesku tražeći hranu. Rep joj je žućkast i pravilnog oblika, a čine ga dvije podjednako velike peraje. U sredini repa je urez.

Može narasti čak do 1,5 kg težine, 50 cm dužine, do 10 godina starosti.

Trlja kamenjarka je omanja riba, ali je izrazito cijenjena zbog svog jedinstvenog okusa. Spominje se i opjevana je još od davnih antičkih vremena jer se tada, zbog veće količine joda kojeg sadrži vjerovalo u njenu ljekovitost. Meso joj je najukusnije u ljetnim mjesecima i to od svibnja do rujna.

Sastojci:

– trlje; 1,2 kg,

– maslinovo ulje; 1 -1,5 dcl,

– začinsko bilje: bosiljak, ružmarin, peršin …,

– češnjak; 4 česna sitno nasjeckana

– kapare; 2 velike žlice,

– limun; 1 komad

– sol i papar

Foto: Željko Višić

Priprema trlje:

Trlju je vrlo važno kupiti svježu. Najsigurniji ste u njenu svježinu kada se skoro možete ogledati u njenim sjajnim, bistrim, ispupčenim očima. I pomirišite je, ako vam se miris ne sviđa, ne kupujte.

Treba je što prije očistiti, sastrugati njene velike ljuske, odstraniti utrobu i škrge, odmah isprati i ocijediti. Najbolje ju je što prije obrisati prigodnom krpom ili papirnatim salvetama. Ribu prije pečenja uvijek treba dobro posušiti kako se njena koža ne bi lijepila za grill tavu ili gradele. Kod trlje to može biti veliki problem jer je to riba izuzetno mekog mesa (vidimo iz njenog latinskog naziva: mullus), kod ljepljenja za podlogu cijelo tijelo joj se može deformirati i raspasti.

Nakon svega očišćenu ribu treba bar na kratko marinirati, najjednostavnije prstohvatom usitnjenih mediteranskih začina, solju, paprom i pravim uljem, pa pokriti krpom ili prozirnom folijom, neka tako čeka svoju daljnju grill sudbinu.

NAPOMENA: morske ribe se ne preporučuje ispirati u slatkoj vodi jer meso tih riba upija takvu vodu, pa se takve često lijepe za podloge na kojima se pripremaju.

Foto: Željko Višić

Priprema jela:

Trlja se peče na zagrijanoj grill tavi oko 4-5 minuta sa svake strane. Kuhar stalno treba sudjelovati u procesu pečenja, biti uz ribu, promatrati promjenu boja njenog mesa. Kada bude onakva kakvu najviše priželjkujete (kao na fotografiji) okrenite je. Budite pažljivi kod okretanja, ne dozvolite da se meso raspadne, koristite lopatice za pećenje ili žlice za kolače.

Riba se ne smije prepeći jer tada ostaje karamelizirane i ugljenaste kože, suha u sredini i stupasta za jelo.

Gotovu ribu pouljite, poklopite nečim i pričekajte nekoliko minuta.

Serviranje jela:

Kad je pečena riba postavljena na stol na zajedničkom pladnju ili posudi neka je svatko sebi servira po svom guštu i u količini po izboru. Trlja je riba delikatnog jodnog okusa koja se voli više ili manje ili se uopće ne voli. Riba se na samim tanjurima može dotjerati kaparima ili umakom od mješavine maslinova ulja, limunova soka, nasjeckanog češnjaka i peršina, soli i papra. Neka svatko začinjava prema osobnom guštu … I na svom tanjuru!

Uz salatu ili nekakav prilog, pečena trlja bit će pravo zadovoljstvo za sva vaša osjetila.

I uz vino, naravno!

Dobar tek Vam želi Žele!

PROČITAJTE JOŠ:

Ćakule ugodne naroda gurmanskog – Frigana trlja ili barbun
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.