VELA LUKA Načelnica demantira napise o “govnima” i preporuča kupanje svugdje osim ispred hotela

Photo: Boris Kačan / Facebook

VELA LUKA – Načelnica Općine Vela Luka Katarina Gugić javno je demantirala neke medijske napise o zagađenju mora unutar Vele Luke. Zapravo, pojašnjava da demantira samo naslov portala Index u kojem se spominju govna, dok fekalije ispred hotela Posejdon, označene od Zavoda za javno zdravstvo kao nepogodne za kupanje – ne demantira. Ipak, smatra da se kupači svuda uokolo smiju kupati. 

Zbunjeni time što to načelnica Vele Luke demantira, a što ne, kontaktirali smo je, pa nam je dala i neke odgovore. Čini se da je smeta izbor riječi u jednom naslovu.

Jesu li doista krivi mediji ili je možda zagađivač prava adresa za pritužbe?

– Demant je upućen portalu Index.hr zbog naslova koji je naveden na skroz neprimjeren i nekulturan način i u samom naslovu je iznesena neistina. I iza toga stojim.

A u naslovu je stajalo: “More u Veloj Luci iznenada je postalo puno govana, kupanje se ne preporučuje”. Doduše, Morski.hr je prenio istu vijest, ali vjerojatno djeluje finije kad naslov glasi: “Iznenadno onečišćenje mora u Veloj Luci bakterijom Escherichia coli – Ne preporuča se kupanje!”, jer na njega nije bilo pritužbi. Bila govna ili fekalije, netko se u Posejdonu dobro ispraznio, a načelnica dalje pojašnjava:

– Ako ste dobro pročitali moju objavu, vidjet ćete da moj demant  nije usmjeren na demantiranje nalaza Zavoda već isključivo na demant naslova objavljen na portalu Index.hr. Zagađenje je  utvrđeno  isključivo ispred plaže hotela Posejdon, a ne u cijeloj Veloj Luci i sami naslov  je napisan na jedan jako nekulturan i neprimjeren način.

Dakle, nitko ne demantira nalaz Zavoda. Činjenica je kako je  dana 19.8. zbog  problema u kanalizacijskom sustavu hotela Posejdon došlo do onečišćenja mora na plaži ispred hotela.

Sazvan je Zavod za javno zdravstvo  Dubrovačko-neretvanske županije, koji je jučer uzorkovao more te je uzorak pokazao iznenadno onečišćenje na plaži ispred samog hotela. Čim smo čuli za probleme poslali smo komunalnog redara  te ćemo uputiti i službenu pritužbu hotelu. Također, o onečišćenju je  obaviještena Inspekcija  zaštite okoliša i ostale nadležne inspekcije.  Hotel  Posejdon je  otklonio  poteškoće u sustavu u toku jučerašnjeg dana . Danas je more ponovno uzorkovano,a nalaz ćemo dobiti sutra , te će se također i sutra ponoviti uzorkovanje, točnije ponavljati će se  sve dok ne dođe do prestanka onečišćenja. Trenutno more nije pogodno za kupanje ispred hotela Posejdon pa se ono na toj plaži i ne preporuča. O tome smo obavijestili mještane putem naše web stranice i facebook stranice čim smo dobili službeni nalaz, te su i djelatnici  hotela Posejdon na svojim oglasnim pločama i na plaži postavili obavijesti. Nadamo se i očekujemo da će se nalazi već sutra popraviti, te da će najkasnije do kraja tjedna more na plaži ispred hotela Posejdon ponovno biti pogodno za kupanje kao što je to na ostalim područjima u Veloj Luci – ispričala nam je načelnica Vele Luke, Katarina Gugić.

Garantirate li to pod punom odgovornošću kupanje gostima svugdje, osim ispred te plaže?

– Poslali redara,napravili službenu pritužbu. Prijavljen je slučaj i inspekciji koja je reagirala zbilja odmah. Za druge plaže i uvale u Veloj Luci nemamo nikakva upozorenja i smatramo da se kupači mogu kupati, ukoliko Zavod nije ustvrdio drugačije. S obzirom da su problemi otklonjeni jučer, očekujemo i nadamo se da će sve biti uredu.

Hoćete li se kupati i Vi u Veloj Luci dok ne dođu nalazi?

– Pa evo, trenutno se kupam. S obzirom na preporuku Zavoda, izbjegavat ćemo kupanje na plaži ispred hotela Posejdon, a za druga mjesta i uvale u Veloj Luci smatram da nema potrebe stvari paniku i izbjegavati kupanje – zaključuje načelnica Vele Luke.

PROČITAJTE JOŠ: Iznenadno onečišćenje mora u Veloj Luci bakterijom Escherichia coli – Ne preporuča se kupanje!

J.G.

Vaš komentar